Badalona viu una Festa Major d’Agost passada per aigua

  0
  10
  IMG_7728.JPG

  17/08/2015 – La situació meteorològica va provocar suspendre diversos actes com els concerts, la cercavila, les sardanes i l'espectacle de foc i bany de les bèsties i diables.

  El passat divendres i dissabte, dies 14 i 15, Badalona va celebrar la Festa Major d'Agost, destacada per la pluja que va provocar alterar la programació i suspendre alguns actes com els concerts, el seguici de la ciutat, el ball de sardanes i l'espectacle de foc i bany de les bèsties i diables.

   

  "Després de deu anys de molta feina amb manca de reconeixement, per fi hem vençut i les festes són del poble i el carrer és nostre", així iniciava la festa a càrrec de la Comissió des del balcó de l'ajuntament per primer cop, que va donar pas al pregó del periodista i activista cultural badaloní, Toni Forteza. El pregoner va cridar als veïns a ballar en tot moment amb qui sigui per fer una ciutat més gran i un país millor. "Hem fet un pas més, però hem de continuar mobilitzar-nos", va afegir. Destacar també, que des del balcó es va fer el primer homenatge al poeta badaloní, Joan Argenté, que va morir el passat 6 d'agost als 84 anys per una malaltia mental. El filòleg Albert Ibáñez va fer memòria de la seva història i va llegir un dels seus poemes.

   

  De seguida es va encendre la tradicional traca de 500 metres, coneguda com la gran xeringa, que unia la plaça de la Constitució i la plaça de la Vila, on es van disparar les dotze salves de morteret. A partir d'aquí, sota el plugim, els elements de cultura popular i tradicional, com els gegants Jeroni i Badamar, el pilar de quatre caminat de la colla Micaco, els trabucs dels Miquelets, el ball dels bastoners de Canyet i les espurnes de les colles de les bèsties i diables, van protagonitzar la tradicional tanda de lluïment. La pluja, que cada vegada guanyava més intensitat, va obligar a suspendre el seguici de la ciutat, però de cara al vespre, el temps va permetre fer una segona tanda de lluïment al passeig de la Rambla.

   

  Tot i que va deixar de ploure, l'ajuntament va decidir ajornar per dissabte el castell de focs i suspendre els concerts a la platja del Pont d'en Botifarrera. Però per la seva banda PD Badabronx, un dels tres grups previstos per la mateixa nit del divendres, va oferir la seva música sota cobert dins del Casal Sala i Pont.

   

  Dissabte, 15 d'agost, festivitat de Santa Maria -també coneguda com a Mare de Déu d'Agost-, es va celebrar al matí l'ofici solemne a l'església de Santa Maria, caracteritzat pel ball dels gegants Anastasi i Maria, que després van baixar fins a la plaça de la Vila acompanyats per centenars de veïns, on els esperava un vermut popular a càrrec de la Comissió de Festes. A la tarda, un altre cop, la situació meteorològica va deixar a aquesta festa major sense ball de sardanes i sense l'espectacle de bany i foc de les bèsties i diables; mentre que el castell de focs sí que es va poder celebrar, ja que el govern municipal va anunciar que no hi havia opció de posposar per segona vegada perquè la pirotècnia ja no es podia aprofitar.