Brigades ciutadanes per reparar els desperfectes del barri de Pomar

  0
  Brigades ciutadanes per reparar els desperfectes del barri de Pomar
  Brigades ciutadanes per reparar els desperfectes del barri de Pomar

  Que la innacció d’uns generi l’acció d’uns altres. Aquesta és la filosofia que ha motivat un grup de veïns de Pomar a crear una brigada ciutadana per reparar els desperfectes localitzats a la via pública del barri. Pomar és un dels barris de la ciutat que més sensació de desconnexió té amb la resta de la ciutat, sobretot per la seva situació geogràfica. Des del veïnat també s’entén que cal més inversió a Pomar, sobretot en matèria de manteniment d’espais públics.

  Veient que l’Ajuntament no responia a les demandes dels veïns i que el mal estat d’alguns espais públics estava originant ensurts i fins i tot caigudes a persones grans del barri, la ciutadania s’ha organitzat. Miguel Artero, Albert Luna, Manel Ortega i Sergio Hernández han format la primera brigada ciutadana de manteniment del barri.

  “Tot comença amb una veïna de la meva comunitat que em diu que el banc de davant de casa està en molt mal estat. Aquella va ser la primera de les reparacions que vam fer”, relata Miguel Artero. Els voluntaris van comunicar la iniciativa a través de xarxes socials i va tenir un èxit rotund. El grup de Facebook ‘Tu no eres de Pomar sino…’ es va convertir en el canal de transmissió perquè la brigada rebés tot tipus de ‘comandes‘ de gent del barri. De moment ja han dut a terme prop d’una desena de reparacions en diferents espais.

  Actuacions urgents

  Des de la brigada s’insisteix en qualificar les seves reparacions com a “temporals”. “Nosaltres actuem en aquells desperfectes que són urgents. Sabem que Badalona és molt gran, però hi ha casos que s’han d’atendre amb rapidesa, sobretot si generen perill de caigudes per la gent gran o els nens”, destaca Artero.

  Majoritariament, la brigada s’està dedicant a arreglar el paviment en mal estat dels carrers, utilitzant la següent metodologia. “Nosaltres enviem fotografies de l’estat del carrer al coordinador del districte i també passem nota gràfica de la reparació efectuada. Ell recull tota aquesta informació i l’envia als tècnics perquè la brigada de l’Ajuntament pugui venir a fer la reparació definitiva”, expliquen els voluntaris.

  Tot i que des del districte es “fa bé la feina d’atenció i gestió de les incidències”, el problema arriba després. “Via pública de l’Ajuntament no està enviant la brigada per fer les reparacions definitives. És molt lent. Creiem que s’han de prioritzar els casos que nosaltres comuniquem, perquè un dels motius que ens va motivar a començar aquest projecte va ser la caiguda d’un home gran”, reivindica Miguel Artero.

  Solidaritat veïnal

  A l’inici del projecte, tot el material que calia per tal d’efectuar les reparacions era comprat directament pels voluntaris. “Un cop ens donem a conèixer, diversos veïns ens han contactat per donar-nos un cop de mà. També hi ha professionals de la construcció del barri que ens estan cedint material i eines”, ens traslladen.

  Els voluntaris entenen que “utilitzar el temps lliure” per tenir cura del barri “és una mostra d’estima cap a Pomar”. “Fent això, nosaltres intentem tenir cura dels nostres veïns. Si podem evitar que algú es faci mal, doncs ja ens sentim recompensats. Sabem que les reparacions les hauria de fer l’Ajuntament directament, però, quan topes amb una necessitat, cal posar-se en marxa i actuar”, sentència Miguel Artero.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí