Les bombes a CAMPSA, el criminal llegat d’ETA a Badalona

  0
  102
  Les bombes a CAMPSA, el criminal llegat d'ETA a Badalona
  Les bombes a CAMPSA, el criminal llegat d'ETA a Badalona

  El passat 20 d’octubre se celebrava el desè aniversari del fi de la violència d’ETA. Un aniversari marcat pel discurs de disculpes i perdó pronunciat per Arnaldo Otegui dirigint-se a totes les víctimes. Des del primer assassinat comès per la banda terrorista, el 1968, ETA va executar més de 3.000 atemptats, deixant 864 morts i més de 7.000 víctimes al llarg del camí.

  Otegui va ser, precisament, qui va comunicar al líder socialista basc Jesús Eguiguren la intenció d’ETA d’entregar les armes. Aquest va ser l’inici del procés de pau entre l’Estat i la banda terrorista, full de ruta culminat amb la fi de la violència ara fa 10 anys. L’abril del 2018, ETA comunicava la seva dissolució com a organització.

  Activitat a Badalona

  Badalona va ser l’escenari de dos atemptats de la banda terrorista. El primer es va cometre el setembre de 1982, quan ETA Militar va fer esclatar una terminal de gasoducte que CAMPSA tenia a Badalona. No hi va haver víctimes mortals, però sí pèrdues milionàries xifrades en 2.500 milions de pessetes per la premsa i en 450 milions per part de l’empresa. La boia del gasoducte que va esclatar estava a 1.300 metres de la costa i es van utilitzar uns 80kg de goma-2.

  El segon episodi d’activitat terrorista que ETA es va atribuir a Badalona va passar el novembre de 1984, quan la banda va declarar-se autora d’una segona voladura de la boia del gasoducte de CAMPSA. El diari ‘La Vanguardia’ va rebre el següent comunicat a la seva redacció: “Comunicado de la acción con explosivos contra el terminal de la tubería y boya del gaseoducto que se encuentra frente a la costa de Barcelona. ‘Habrá más”.

  L’impacte de Ruiz Casado

  Un altre dels fets criminals perpetrats per ETA que va tocar d’aprop la nostra ciutat va ser l’assassinat a sang freda del regidor de Sant Adrià José Luís Ruiz Casado. El 21 de setembre del 2000, aprofitant la visita a Barcelona de l’aleshores president Aznar, el regidor del PP va ser abatut a trets al costat de casa seva, deixant dos fills de 10 i 12 anys. Ruiz Casado tenia 42 anys i ETA va utilitzar la seva mort com a resposta a la detenció d’Iñaki de Rentería, considerat número u de la banda.

  Terra Lliure també va actuar

  L’històric d’activitat terrorista a la nostra ciutat també apunta cap a Terra Lliure. El juliol del 1988, l’organització va fer esclatar un artefacte explosiu a l’entrada principal de l’oficina que Banco de Europa tenia a la plaça de Pep Ventura. L’onda expansiva es va expandir uns 300 metres i va ferir Manuel Pérez, un conductor que circulava per la zona. Es va trobar metralla en pisos de tota la zona de Pep Ventura.

  Robatori dels Grapo

  Badalona també va ser escenari d’un robatori dels Grapo. L’estiu de 1978, segons recull la premsa de l’època, Antonio Tosina Garcia i tres membres més dels Grapo (Aurora Cayetano, Antonio Lago i Manuel Alonso) van atracar l’armeria Benito de Badalona, enduent-se 25 escopetes de caça. Dies més tard, aquest mateix grup va atemptar contra dos policies nacionals a Barcelona, matant un dels agents.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí