Can Ruti aplica un nou protocol que millora la recuperació dels pacients operats

  0
  can ruti propia.JPG

  10/09/2014 – Es tracta d'un protocol per minimitzar l'agressió que les operacions de càncer de còlon o recte suposen per al cos dels pacients; l'ús s'ampliarà a altres tipus de cirurgia.

  Professionals del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol han començat a aplicar, en l’últim any i mig, un protocol per minimitzar l’agressió que les operacions de càncer de còlon o recte suposen per al cos dels pacients. Agredir menys o, el que és el mateix, reduir l’estrès metabòlic, significa deixar de dur a terme mesures que s’han convertit en una tradició en l’àmbit quirúrgic. Per exemple, el protocol inclou minimitzar el dejuni abans i després de l’operació, o fer aixecar els pacients del llit passades escassament 6 hores de la intervenció. Els resultats constaten que funciona: les 75 persones a qui s’ha aplicat el protocol el primer any han pogut tornar a casa 3 dies i mig abans del que és habitual. I ho han fet en bones condicions, ja que només un 4% han necessitat tornar a ingressar, quan la xifra mitjana prèvia era de més del 12%. 

   

  El protocol, de nom ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), va fer els primers passos a Dinamarca als anys 90, i mica en mica s’ha anat estenent. A Catalunya, existeixen alguns altres centres que també l’han començat a aplicar, i Germans Trias és el primer dels de l’Institut Català de la Salut. Com que els resultats són positius, l’hospital badaloní preveu ampliar-ne l’ús en aquest i en altres tipus de cirurgia. 

   

  Protocol multidisciplinari i amb 17 ítems

  L’ERAS afecta tant la preparació per a la intervenció, com l’operació en si mateixa, com el postoperatori, i compta amb la participació de professionals de cirurgia, d’anestesiologia i d’infermeria, amb el seguiment de la direcció mèdica. Inclou 17 ítems que s’han d’aplicar al màxim possible però que es poden adaptar en funció de les característiques del pacient i de l’hospital. 

   

  Alguns d’aquests ítems són trencadors respecte a la pràctica quirúrgica habitual. Per exemple: evitar el dejuni dels pacients, a qui s’ha donat dieta líquida en forma de batuts fins a dues hores abans de l’operació; evitar la purga prèvia en les persones amb càncer de còlon; eliminar la tradicional presa d’ansiolítics abans de baixar els pacients a quiròfan; ja a la sala d’operacions, evitar sempre que sigui possible col·locar una via central o una sonda nasogàstrica; i, tan sols sis hores després de l’operació, donar dieta líquida als pacients i fer-los aixecar del llit i caminar. Aquest últim ítem és molt important per afavorir el seu trànsit intestinal i fomentar el normal funcionament del cos en poques hores.

   

  A tot plegat s’hi afegeix una informació més exhaustiva que l’habitual en la visita preoperatòria, especialment pel que fa a allò que passarà un cop acabada la intervenció. Segons els cirurgians responsables de la iniciativa, els doctors Ignasi Camps i Marta Cuadrado de la secció de Coloproctologia, “aquests pacients vénen a l’hospital caminant perquè tenen un problema del qual se’ls operarà. Estan malalts, no són malalts, i és amb aquesta premissa que volem tractar-los”.