Art i ciència es donen cita al Centre Cultural El Carme

  0
  DSC_0234.JPG

  10/09/2014 – L’exposició MetaMètode. Diàlegs entre art i ciència va ser inaugurada la passada setmana al El Centre Cultural El Carme, on romandrà oberta fins al proper 10 d’octubre.

  L’exposició MetaMètode. Diàlegs entre art i ciència va ser inaugurada la passada setmana al El Centre Cultural El Carme, on romandrà oberta fins al proper 10 d’octubre. La mostra presenta un total de nou obres creades en el marc d’un projecte de recerca a la Facultat de Belles Arts sobre les relacions entre ciència, tecnologia i art.

   

  L’exposició té el suport del vicerectorat de Relacions Institucionals i Cultura de la Universitat de Barcelona (UB) i de l’Àrea de Cultura i Ciutadania de l’Ajuntament de Badalona. El projecte de recerca I+D “MetaMètode: Metodologies compartides i processos artístics a la societat del coneixement” té com a objectiu investigar les noves relacions sobre entre la ciència, la tecnologia i l’art, tot creant una sèrie d’enllaços multidisciplinaris basats en la recerca i establint vincles entre el mètode científic i l’artístic. A més del textos teòrics, els informes i les ponències, el grup de recerca presenta també com resultats les obres que ara s’exposen.

   

  Josefina de López presenta Una habitación con corazón, una cúpula geodèsica que planteja la relació entre l’ésser humà i l’entorn a partir del funcionament orgànic del cor.

   

  Your colour memory, d’Eugènia Agustí i Antònia Vilà, és fruit de la col·laboració amb el Laboratori de Malalties Neuromusculars Institut de Recerca Hospital de la Santa Creu i Sant Pau UAB. Concretament, les artistes utilitzen caràcters gràfics per fer una interpretació de les observacions microscòpiques de biòpsies musculars.

   

  Jordi Bielsa presenta The lore of the Lyrebird, que inclou un vídeo collage al voltant de l’ocell lira, capaç de imitar els més diversos sons, i una col·lecció d’estampes d’ous d’un llibre d’ornitologia publicat al 1853.

   

  Observaciones en un laboratorio, de Luz Broto, es va desenvolupar en col·laboració amb el grup de recerca química combinatòria a l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) i consisteix en un diari realitzat a partir de les visites al laboratori. A través de text, fotos i vídeos es mostra allò que envolta el treball científic.

   

  Joanne Milne, Eloi Puig, Marta San Gregorio i Alicia Vela presenten Dompoac, una obra que es basa en la traducció amb mètodes artístics dels enunciats de les set etapes del procés de treball d’una investigació científica a partir d’una entrevista sobre les següents qüestions: color, hipocamp, models de ratolí modificats genèticament, processos de treball.

   

  El treball de Cristina Pastó, La pell de la pell, estudia les superfícies colonitzades pels líquens als edificis de pedra o als troncs dels arbres sota la forma d’impressions digitals en planxes de polímer.

   

  Eloi Puig i Aleix Molet exposen HM, dins la sèrie Alineaments, que s’ha elaborat amb la participació de l’equip de Genòmica Computacional del Barcelona Supercomputing Center. Els autors usen l’alienament de seqüències (una forma de representar i comparar seqüències d’ADN), però en aquest cas el que alineen són dos textos literaris.

   

  L’obra Metaparet de M. Mercé Casanovas és el punt d’arribada de tot un seguit d’investigacions que tenen com a base la impressió digital d’alta resolució sobre suports no convencionals.

   

  Finalment, Anja Steidinger presenta un vídeo titulat Ciencia + Crisis. (Auto-)representaciones del malestar, realitzat a partir d’una entrevista a un investigador sobre la situació de les persones que treballen en la recerca en el camp de les ciències.

   

  Els centres amb els quals s’han realitzat aquestes col·laboracions han estat l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) al Parc Científic de Barcelona (PCB), l’Equip de Genòmica Computacional del Barcelona Supercomputing Center (BSC), l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau, el departament de Biologia Vegetal de la UB i el Grup de Física de Radiacions de la UAB.