Can Ruti desenvolupa un probiòtic per prevenir la tuberculosi

  0
  61
  can ruti propia.JPG

  03/11/2014 – S’espera que a partir de 2015 aquest suplement alimentari pugui començar a beneficiar milers de persones, especialment ciutadans de països en vies de desenvolupament, que és on més morts causa la tuberculosi.

  Prevenir el desenvolupament de tuberculosi en persones amb risc d’estar infectades sense necessitat de confirmar que el bacil és dins del seu cos. Aquest és l’objectiu de Nyaditum resae®, un probiòtic fabricat a Badalona en l’últim any i mig, i validat gràcies a un assaig clínic amb humans, els resultats del qual s’han fet públics aquest cap de setmana. Amb un cost previst de menys de 5 euros l’any, s’espera que a partir de 2015 aquest suplement alimentari pugui començar a beneficiar milers de persones, especialment ciutadans de països en vies de desenvolupament, que és on més morts causa la tuberculosi. El probiòtic, que està basat en la necessitat que el cos toleri el bacteri en lloc de voler-lo eradicar, és una creació de la Unitat de Tuberculosi Experimental (UTE) de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (Institut Germans Trias).

   

  Aquest equip d’investigadors, liderat pel doctor Pere-Joan Cardona, es dedica des del 1997 a la tuberculosi i és conegut arreu del món per haver fet diferents aportacions innovadores amb referència a les causes de la malaltia. Per exemple, ha conclòs que les persones infectades que emmalalteixen ho fan perquè el seu cos genera una resposta inflamatòria massa intensa contra els bacteris, que acaba essent perjudicial contra el propi cos. També ha revelat que el tractament amb antiinflamatoris comuns com l’ibuprofèn ajuda a curar la patologia. Després de tot plegat, els investigadors de la UTE han decidit buscar un mecanisme no farmacològic per regular la resposta inflamatòria i evitar que sigui prou exagerada com per fer emmalaltir.

   

  Un probiòtic sortit d’un riu

   

  El suplement alimentari ha estat fabricat a partir d’un micobacteri inactivat per calor, que és de la mateixa família que el que causa la tuberculosi però està present al medi ambient. De fet, va ser descobert a l’aigua del riu Cardener i identificat per primera vegada pels investigadors de Can Ruti.

   

  El probiòtic que se’n deriva, en ser administrat en comprimits o en pols durant dues setmanes, fa que el cos aprengui a tolerar de forma natural el micobacteri de la tuberculosi, de manera que la resposta inflamatòria que genera contra aquest microorganisme, en cas d’infecció, sigui menys intensa. Això ha d’evitar que es desenvolupi la malaltia, com ja es va demostrar en ratolins i com ara els assaigs han constatat en humans. “Quan prens per via oral un probiòtic com aquest de manera repetida, el sistema immunitari l’acaba considerant un aliment, com si s’hi acostumés”, aclareix el doctor Cardona.

   

  El producte es va patentar com a Nyaditum resae® l’any 2013. El següent pas va ser la creació d’una spin-off de l’Institut Germans Trias, en col·laboració amb la CIBER Enfermedades Respiratorias de l’Instituto Carlos III, per poder produir-lo i comercialitzar-lo. Així va néixer Manresana de Micobacteriologia SL, és a dir, Manremyc.

   

  Una spin-off camí de l’Índia

   

  A mitjan 2014, Manremyc va aconseguir la seva segona ampliació de capital. Aquest darrer finançament ha estat un impuls per enllestir l’assaig clínic amb humans i per fer un primer viatge a l’Índia a la cerca de socis llicenciataris per distribuir el producte.

  Pel que fa a l’assaig, s’ha dut a terme des de l’estiu a l’Hospital Germans Trias amb la participació de 51 voluntaris, 21 dels quals infectats per Mycobacterium tuberculosis. Els resultats són molt positius: s’ha comprovat que els voluntaris, després de prendre el probiòtic, incrementen de manera significativa el percentatge en sang de les cèl·lules que han de permetre generar tolerància a la presència del microorganisme. Aquestes cèl·lules s’anomenen limfòcits T reguladors de la memòria. També s’ha conclòs que el probiòtic no presenta efectes secundaris destacables, fins i tot en presenta menys que el grup placebo, i per tant és molt segur. Amb aquestes conclusions, Manremyc tornarà s l’Índia amb la voluntat de tancar els acords comercials ja enfilats i d’iniciar la distribució del suplement alimentari l’any 2015.

   

  Més sobre la Unitat de Tuberculosi Experimental de Germans Trias

  A banda de les que ja s’han esmentat, una de les primeres aportacions trencadores d’aquesta unitat va ser l’anomenada Hipòtesi dinàmica, que sosté que els bacteris causants de la tuberculosi no estan quiets un cop arriben al teixit pulmonar, sinó que mentre es reprodueixen van passant a formar part dels aerosols que es generen als pulmons i reinfectant nous punts del teixit. També han creat la Vacuna Ruti per al tractament de la infecció latent, que actualment està desenvolupant la biotech Archivel Farma i que continua en via de trobar finançament per tirar endavant.

                                       

  La tuberculosi

  És una malaltia infecciosa provocada per l’entrada a l’organisme d’un bacteri del gènere Mycobacterium, que normalment s’instal·la als pulmons. És molt freqüent que, malgrat la presència del bacteri, no es desenvolupi la malaltia o es trigui molts anys a fer-ho. La patologia sol causar tos seca de més de dues setmanes d’evolució amb febrícula, i lesions als lòbuls pulmonars que van deteriorant l’òrgan. A Catalunya, cada any hi ha 1.200 persones infectades que desenvolupen la malaltia i unes 10.000 noves infeccions. La mortalitat és molt baixa perquè es tracta amb antibiòtics. Arreu del món, però, la tuberculosi causa un milió i mig de morts l’any, i es registren 100 milions de noves infeccions