Can Ruti, pioner a Catalunya per operar la insuficiència mitral sense cirurgia a cor obert

  0

  L’equip de cirurgia cardíaca de l’Hospital Germans Trias ha dut a terme una intervenció pionera a Catalunya per reparar la insuficiència mitral que no requereix cirurgia oberta. A través d’una incisió d’entre 8 i 10 centímetres a la part esquerra del tòrax, s’introdueix un petit dispositiu per operar el pacient, evitant així una cirurgia a cor obert.

  “Operar a través d’una petita incisió suposa que no cal parar el cor per dur a terme el procediment i, en conseqüència, no és necessari utilitzar circulació extracorpòria (una màquina que fa la funció del cor i els pulmons mentre dura el procediment)”, explica Christian Muñoz, cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de Germans Trias. “Això, juntament amb el fet d’evitar una cirurgia oberta, facilita el procés i permet al pacient una recuperació molt més ràpida”, afegeix Luis Delgado, cirurgià de Germans Trias i que va realitzar la intervenció juntament amb Muñoz.

  “Aquesta cirurgia, que no s’havia dut a terme mai fins ara a Catalunya i que es practica a molt pocs llocs a l’estat espanyol, està indicada per a casos d’insuficiència mitral en pacients que són molt grans i per als quals una cirurgia oberta suposa un alt risc quirúrgic”, destaca el cap de Cirurgia Cardíaca de Germans Trias. Concretament, el pacient operat a Germans Trias –que s’ha recuperat favorablement després de la intervenció– té 84 anys. Així mateix, apunta Muñoz, “aquest procediment també és idoni per a pacients molt joves, en els quals sempre hi hauria l’opció de cirurgia convencional si a llarg termini fos necessària”.

  Com es realitza el procediment?

  En la intervenció, anomenada implant de neo-cordes mitrals per via transapical, el petit dispositiu que s’introdueix a través de la incisió al tòrax permet ancorar el vel mitral i suturar-lo perquè quedi ben fixat a la punta del ventricle, aconseguint així que aquesta vàlvula del cor torni a funcionar correctament. Tot aquest procediment es fa amb el cor bategant de forma normal.

  Què és la insuficiència mitral?

  La insuficiència mitral és la més comuna de les malalties que afecten les vàlvules del cor als països desenvolupats, encara que no tots els casos requereixen ser intervinguts.

  Aquesta insuficiència es produeix quan la vàlvula mitral no tanca correctament i provoca que la sang que hauria de sortir del ventricle esquerre cap a l’aorta es dirigeixi a l’aurícula esquerra. A l’haver més sang que arriba a l’aurícula esquerra, aquesta es va fent cada vegada més gran, augmentant així la pressió en el seu interior. Quan això passa durant molt de temps, s’incrementa la pressió als pulmons, amb una conseqüent dificultat per respirar, incapacitat per realitzar esforços i, fins i tot, en fases molt avançades, es pot arribar a patir una insuficiència cardíaca i un edema pulmonar.

  Un dels motius pels quals la vàlvula mitral no tanca correctament és perquè els vels que la formen (i que actuen com dues comportes) no estan ben fixats dins el ventricle esquerre. Per reparar-los quirúrgicament, el que es fa és unir la vora del vel amb l’interior del ventricle. Aquest procediment és el que s’ha millorat amb la intervenció que s’ha dut a terme a l’Hospital Germans Trias.

  Des del Servei de Cirurgia Cardíaca de Germans Trias es valoren molt positivament els resultats obtinguts en aquesta primera intervenció. “S’ha aconseguit que la vàlvula mitral torni a funcionar correctament i que el pacient es recuperi favorablement amb una operació de menys risc”, destaca Christian Muñoz. I afegeix que l’objectiu és seleccionar més pacients per poder realitzar més cirurgies com aquesta al llarg de l’any.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí