Capital de l’acció social i comunitària

  0
  32
  xarxa la rotllana.jpg

  23/01/2015 – Badalona i l’Associació La Rotllana seran aquest dissabte les amfitriones de la primera trobada de la Xarxa d’Entitats d’Acció Social i Comunitària, una nova plataforma d’agrupacions socials d’arreu de Catalunya.

  Badalona té noms i entitats que destaquen en diferents àmbits com ara l’esport, la cultura o la sanitat, i dels que segur que tothom pot recordar un exemple. Però també en d’altres menys ‘mediàtics’ o reconeguts com és l’educació social i el lleure juvenil, un camp en el qual la ciutat també té coses a dir i en el que La Rotllana és un dels seus màxims representants. Pol d’atracció i col·laboració amb desenes d’entitats d’arreu del país i l’estranger, el col·lectiu juvenil torna a exercir aquest dissabte de focus d’activitat i capitalitat al voltant de les associacions socials i serà l’amfitrió de la primera trobada d’intercanvi de bones pràctiques de la Xarxa d’Entitats d’Acció Social i Comunitària.

   

  Una xarxa totalment horitzontal

   

  Des del passat any, La Rotllana és una de les primeres integrants d’aquesta ‘federació’ d’entitats de nova creació que va sorgir amb la voluntat de trencar els motlles preestablerts fins ara i encetar un model de col·laboració diferent al de les grans comunitats d’associacions juvenils. “Les grans federacions catalanes dediquen importants esforços a mantenir la seva estructura, i això fa que moltes entitats hagin de perdre temps per destinar a la seva base, com ens passava a nosaltres. Per això vam decidir tirar endavant aquest nou sistema”, explica Salva Periago, un dels responsables del col·lectiu badaloní.

   

  La nova xarxa es gestiona de forma assembleària, sense una direcció administrativa, a través de reunions mensuals i contactes periòdics. L’autonomia de treball de cadascuna continua sent la mateixa i no han de retre comptes amb cap òrgan superior, avantatge que agilitza molt les tasques. S’organitzen en base a comissions de treball i cada associació participa d’aquelles que l’interessa. Un dels beneficis de ser agrupacions tan variades i separades geogràficament és que totes poden aportar alguna cosa a la resta. La Rotllana, per exemple, és la més potent pel que fa a treball i intercanvis a nivell internacional i serveix de referència en aquest àmbit. “Som una xarxa per a compartir coneixements. De vegades et sents sense recursos nedant a contracorrent, però som molts en la mateixa situació que ens podem ajudar i fer-ho més senzill”.

   

  A dia d’avui, la formen un total de 13 associacions d’arreu de Catalunya, fortament arrelades i establertes al seu territori, però el nombre anirà in crescendo amb el pas dels mesos. De fet, expliquen des del casal badaloní, aquest dissabte acudiran diferents entitats convidades que volen experimentar el nou mètode i és probable que alguna se’n torni a casa formant part de la nova plataforma. No obstant, esclareixen, el principal interès no és ser molts. “No tenim l’objectiu de ser molts, sinó mantenir aquest model i fer-ho bé”.

   

  Un reconeixement a la Rotllana

   

  Després de l’acte de constitució, celebrat a Girona fa cosa d’un any, aquesta és la primera trobada global de tota la xarxa. I no és casualitat que sigui a Badalona. Les diferents associacions coneixen la delicada situació de la Rotllana, a nivell de recursos i incertesa de futur, i van decidir celebrar la jornada d’estrena a Llefià-La Salut per reconèixer la tasca de l’agrupació badalonina. La jornada de dissabte atraurà més d’un centenar de representants associatius d’arreu de Catalunya i es dividirà en tres espais diferents: l’Escorxador de La Salut, l’esplai Chiribiripum –al carrer Austràlia- i la seu de la Rotllana –al c. Richard Strauss. Hi haurà un total de set tallers dirigits per les diferents entitats participants, sobre temes com ara el treball social amb els més petits, el tracte amb les famílies, la mobilitat europea dels joves o el món digital. A més, comptarà amb la presència de la direcció dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família i han estat convidades les autoritats municipals, tot i que sense resposta de confirmació.