“Després de la dació en pagament, sóc lliure de la condemna hipotecària”

  0
  pepi.jpg

  28/05/2013 – Durant la darrera setmana, la PAH ha aconseguit una dació en pagament i la paralització d'un desnonament, al igual que l'Ajuntament, que n'ha aturat provisionalment dos més.

  L’Ajuntament i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) han aconseguit ajornar tres desnonaments durant la darrera setmana, dos dimecres i un altre dijous, mitjançant la presentació al jutjat de les corresponents sol·licituds. La gran victòria de la PAH la setmana passada, però, va ser la signatura de la dació en pagament per a una de les afectades de la plataforma. La dona, amb una malaltia degenerativa, sola i amb dos fills, portava mesos sense poder fer front a una hipoteca de més de 200.000 que va firmar el 2007 i que s’havia d’allargar fins el 2037. Degut a uns interessos ordinaris de 23.000 euros, encara havia d’abonar a l’entitat bancària 240.000 euros.

   

  Quan Pepi, l’afectada, va caure malalta i va ingressar a l’hospital, el seu pis va ser ocupat il·legalment i va haver de viure en una vivenda de lloguer. Finalment va aconseguir recuperar l’habitatge, però havia quedat en unes condiciones tan malmeses que fins i tot va perdre la cèdula d’habitabilitat. Per poder lluitar per la dació en pagament, els membres de la PAH van ajudar-la a reformar el pis.

   

  A més de la condonació del deute, Pepi, que va ser una dels membres que van intervenir al Ple municipal el mes passat, ha pogut negociar continuar en el seu habitatge amb un lloguer de 300 euros. Tot i així, es troba a l’espera que l’Ajuntament li cedeixi un pis de lloguer social a un preu inferior i en millors condicions per a les seves capacitats físiques, minvades per la malaltia.

   

  La protagonista d’aquesta fita ha agraït el suport de la plataforma i ha assegurat que, mitjançant la unió, es podran aconseguir moltes més dacions i condonacions de deutes. “Nosaltres decidim el nostre futur, no un banc. Avui sóc lliure de la condemna hipotecària”.

   

  Des de la plataforma assenyalen que el ritme de dacions en pagament està sent cada cop més freqüent. La pressió sembla estar donant resultats i expliquen que setmanalment o cada dues setmanes s’aconsegueix una dació més. Tot i així, tenen clar que la feina per fer és encara infinita i que no s’han d’abaixar les pancartes.

   

  Triple desnonament paralitzat ‘als despatxos’

  L’Ajuntament va tenir coneixement d’un dels tres casos fa pocs dies quan una de les famílies afectades, un matrimoni amb tres fills residents al carrer Vilanova i la Geltrú del barri de Pomar, es van posar en contacte amb l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament informant-los de l’ordre d’execució que havien rebut. Després d’estudiar el cas, els responsables municipals van presentar davant el jutjat la documentació necessària per demanar l’ajornament del procés. 

  En aquests moments, el desnonament està aturat per un període indefinit mentre la família negocia amb l’entitat bancària la possibilitat del lloguer de l’habitatge a un preu assequible. 

  L’altra execució paralitzada temporalment per la corporació municipal estava prevista per dijous, al carrer d’Orió, al barri de Llefià. La família afectada està formada per tres adults i un menor. El jutjat va acceptar la sol·licitud presentada per l’Àrea de Serveis Socials i Salut de l’Ajuntament i, ara per ara, no hi ha especificada una nova data de desnonament.

   

  En aquest cas també s’està negociant, assegura el govern local, amb l’entitat bancària la possibilitat d’un lloguer social. Al mateix temps, des de l’Àrea de Serveis Socials i Salut també s’està treballant amb altres alternatives que puguin resoldre la greu situació de ri Lsc d’exclusió residencial que pateix aquesta família.

  La regidora de Serveis Socials i Salut, Sònia Egea, ha recordat que, per casos com aquests, “els veïns s’han de posar en contacte el més aviat possible amb els serveis municipals, ja que d’aquesta manera es pot actuar amb més antelació i evitar situacions extremes”.

   

  La PAH, per la seva part, va aconseguir paralitzar, també ‘als despatxos’, un desnonament programat per dimecres al barri de La Salut i pel qual la plataforma ja havia convocat una concentració. L’entrega de les sol·licituds de nulitat als jutjats va donar els seus fruits i l’execució es troba en stand by mentre la parella i els seus dos fills negocien amb l’entitat bancària.