Disputa judicial entre la germandat rociera La Esperanza i l’Ajuntament

  0
  IMG_2915.JPG

  24/10/2012 – L'entitat ha denunciat per violació de domicili, suborn i tràfic d'influències a tres regidors municipals, mentre que el govern local ha denunciat l'associació per seguir ocupant un local tot i finalitzar el contracte d'arrendament.

  S’obre un nou front conflictiu pel govern municipal. La germandat rociera La Esperanza ha interposat denúncies per vulneració de domicili contra el regidor de Seguretat, Participació i Convivència, Miguel Jurado, i per tràfic d’influències i suborn contra el propi Jurado, el primer tinent d’alcalde, Ramon Riera, i l’edil del Districte de La Salut, Salvador Lerma. La corporació local, per la seva part, també s’ha querellat contra l’entitat per no abandonar, a instàncies administratives, el seu local, objecte i causa de la disputa judicial.

   

  Al llarg de l’any, el Consistori ha intentat reubicar a associacions de tota la ciutat en emplaçaments municipals amb l’objectiu de deixar de pagar lloguers i estalviar recursos. A principis del passat maig, l’Ajuntament informa a la germandat que ha d’abandonar la seva seu i li ofereix una alternativa a una escola de Lloreda. Els membres de l’associació andalusa neguen que se’ls donés cap altre lloc on traslladar-se i per això no van deixar el local en el marge legal d’un mes; fonts municipals, d’altra banda, indiquen que no va haver cap resposta ni va ser presentat cap recurs.

   

  Des de La Esperanza, critiquen que el que s’ha intentat des d’aquell moment ha estat fer-los fora i s’han comès diverses irregularitats. A finals de juliol, explica el vicepresident i advocat de la germandat, Cristóbal Barea, el regidor Jurado va accedir de forma il·legal al local de l’entitat amb intenció de buidar-lo; en no tenir ordre judicial, però, va haver de rectificar, “tornar a deixar els estris que havia agafat” i precintar el local. El govern, tot i això, al·lega que té la titularitat del lloguer, que pot accedir-hi quan vulgui i que si aquell dia no va buidar el local, va ser per la desmesurada quantitat d’objectes, “fins i tot tanques d’obra”, que hi havia dins.

   

  L’Ajuntament assegura que des del dia 1 d’agost, la germandat té a la seva disposició les claus per entrar a la seva seu i emportar-s’ho tot, però que al no haver-hi cap voluntat de procedir per la seva part, l’entitat ha estat denunciada al Contenciós-Administratiu perquè el local sigui desallotjat. Cristóbal Barea puntualitza que estan a l’espera de que un jutge obri el local i faci un acta oficial, ja que no saben si Jurado o alguna de les persones que van entrar es van poder emportar res. “A la nostra germandat hi havia 25.000 euros en estris i objectes i 6.000 en efectiu”.

   

  L’altra part de la denúncia acusa Jurado, els altres dos regidors implicats, Riera i Lerma, i el president de la Federació d'Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC), Francisco Garcia Prieto, de posar-se d’acord per pressionar l’entitat rociera. Segons l’advocat de La Esperanza, si la FECAC aconseguia fer-los fora, l’Ajuntament cediria a la federació els diners del lloguer perquè es destinessin a la Fira d’Abril de Barcelona.

   

  El tinent d’alcalde Riera esclareix que al pressupost hi ha un apartat destinat a les associacions andaluses de la ciutat, on s’inclouen les subvencions per la Fira d’Abril; l’únic que va dir-li a Garcia Prieto, diu, és que si les despeses de lloguer disminueixen, les aportacions per les casetes de la fira podrien ser una mica majors.

   

  En total, tres regidors municipals denunciats, un d’ells per partida doble, a més del president de la FECAC, acusat també d’ocultació d’informació per part de La Esperanza; per la seva part, l’Ajuntament té presentada una altra querella cap a l’entitat rociera per ocupació il·legal dels baixos del número 13 del carrer Sagrada Família.