Dolors Sabater cedeix i investeix a Álex Pastor per evitar que Xavier Garcia Albiol sigui alcalde

  0

  Va ser un ple d’infart.

  Era la segona vegada en la història de la democràcia que arribàvem a l’ajuntament de Badalona a un ple d’investidura sense saber qui aixecaria la vara d’alcalde. Les reunions dels dies previs al 15 de juny no auguraven un pacte d’esquerres que evités fer alcalde a la llista més votada en les eleccions municipals, és a dir a Xavier Garcia Albiol. El PSC no cedia en res pel que fa a repartir-se l’alcaldia, ni tan sols si Dolors Sabater feia un pas al costat. Álex Pastor es mantenia ferm: o era ell l’alcalde gràcies als vots de la coalició de Guanyem i ERC, Badalona en Comú Podem i Junts x Cat o ho seria el popular Garcia Albiol.

  Les converses es van mantenir fins a pocs minuts abans de les 12h de dissabte. Una trobada entre Guanyem, ERC, els comuns i Junts x Cat a la Casa de la Vila acabava acordant que cap d’aquestes formacions presentaria candidatura a l’alcaldia-tot i que Dolors Sabater va anunciar el dia abans que ho faria com a mesura de pressió- i votarien, de manera unànime, a Álex Pastor. Això ho van fer saber als socialistes. Els espectadors del culebrot (i la ciutadania en general), però, no ho sabíem.

  Concentració a la Plaça de la Vila durant la investidura / Carles Carvajal

  El moment àlgid del ple d’investidura va arribar en el moment en què li pregunten a Dolors Sabater si vol presentar la seva candidatura. Moments de tensió a les 12.25h: Sabater demana fer ús de la paraula. Però no ho pot fer fins que digui sí o no. I la resposta va ser “no”. D’aquesta manera, es donava a conèixer que l’alcalde seria el socialista Álex Pastor. I així va ser. Tot i els 15 vots que va rebre -eren 16 però misteriosament un vot va ser declarat nul- al candidat socialista li van llençar tot de retrets. De la Badalona Valenta, els més destacats. “S’ha mantingut ferm en un xantatge lamentable”, li etzibava la cap de llista de Guanyem i ERC, Dolors Sabater. Li retreia al PSC que no els hagués tingut en compte a l’hora de negociar i els titllava d’irresponsables. “Avui l’únic que hem aconseguit és impedir que Badalona quedi en mans del partit més corrupte i xenòfob”, afegia Sabater. El regidor de Junts x Cat, David Torrents, li deia a Pastor que té “molts deures” i reconeixia que li havia costat donar-li el seu vot, però “he volgut pensar en Badalona i pensar que el feixisme no ha de tirar endavant”, afegia Torrents. Aïda Llauradó, de Badalona en Comú Podem, reconeixia per primera vegada el gest de Guanyem i ERC i assegurava que el repte de ciutat és “aconseguir un govern que doni resposta a les necessitats dels ciutadans”, per això Llauradó aposta per “sumar un govern progressista ampli”.

  Sens dubte, el discurs més intens de la jornada va ser el del candidat del PP, Xavier Garcia Albiol, que veia com l’alcaldia de Badalona se li tornava a escapar de les mans. “Sento vergonya i tristor”, deia Albiol. El líder del PP s’anava encenent cada vegada més, sobretot quan es va adreçar a tots els grups dient-los “és igual que la ciutat estigui feta un desastre o que la gent ho estigui passant malament, del que es tracta és que no governi l’Albiol, és una obsessió que tenen i va en contra dels interessos de la ciutat”. Amb qui va ser més dur, però, va ser amb els socialistes recordant-los que fa un any “em van venir a buscar” per dur a terme la moció de censura. “No és que ens hagin traït a nosaltres, també als seus votants”, deia Albiol, “no ens vinguin a buscar per netejar altre cop la seva imatge malmesa, no ens trobaran, el PSC no ens enganyarà dues vegades”, deia el líder del PP als regidors socialistes.

  Tristor, rancúnia, alegria continguda, tot un seguit d’emocions fortes que van protagonitzar les dues hores d’aquest ple d’investidura que serà difícil d’oblidar.

  Pastor prioritzarà en 4 anys la neteja, el manteniment i la seguretat

  El nou govern, molt en minoria, està obligat a negociar amb la resta de forces

  Álex Pastor aixeca la vara com Alcalde de Badalona / Ajuntament de Badalona

  En el primer discurs d’Álex Pastor com a nou alcalde de Badalona no hi van haver
  sorpreses respecte les línies mestres que ja va dibuixar ara fa un any quan va tirar endavant la moció de censura a Dolors Sabater. El quart alcalde socialista de la història de Badalona, però, té molt clar que no pot permetre que el discurs de Xavier Garcia Albiol pel que fa a seguretat o neteja li segueixi restant vots a les esquerres.

  Per això, en el seu parlament ja assegut a la cadira d’alcalde, Pastor va insistir sobretot
  en manteniment de la via pública i en reforçar la Guàrdia Urbana. En aquest sentit, el PSC té la mirada posada al 2020, quan caduca el contracte amb FCC, l’empresa que gestiona el servei de neteja viària. Com ja va avançar en campanya, Pastor pretén incloure algunes clàusules que permetin ampliar el servei de recollida de mobles o instal·lar sensors als contenidors per avisar quan s’estan omplint. El manteniment dels equipaments esportius és una altra de les assignatures pendents i en el seu discurs va demanar “un pacte entre tots” perquè una empresa municipal se n’encarregui, el que agilitzaria molt més els processos. Pel que fa a la seguretat, l’Alcalde ha promès 200 noves places en 4 anys per compensar el dèficit d’agents que es prejubilen.

  Els regidors de Guanyem, ERC, Badalona en Comú Podem i Junts
  per Catalunya en una reunió moments abans del Ple / Guanyem

  Amb Guanyem Esquerra, Pastor sap que trobarà un aliat per tirar endavant mesures per augmentar el parc d’habitatge públic. A banda de la compra de pisos provinents de bancs, el nou govern aspira a construir uns 250 pisos, alguns d’ells de lloguer social, gràcies a l’operació de Badalona Capaç i als 8 milions d’euros que ja havia reservat el govern de Dolors Sabater. També tindrà el suport de les esquerres per a la construcció dels edificis de les escoles Ventós Mir i Badalona Port i per modernitzar l’estructura municipal que segueix anant a pas de tortuga.

  Pastor assegura que ara és quan es parlarà de futurs acords amb independentistes i comuns, però el cert que ja hauria adoptat el compromís de mantenir la política de participació de l’anterior govern i estudiar la possibilitat de remunicipalitzar alguns serveis
  que ara fan empreses privades. També va parlar, sense concretar, de fer polítiques socials, d’igualtat i feministes, o de millorar la mobilitat i la sostenibilitat de la ciutat, on també serà fàcil bastir acords amb la resta de forces d’esquerres. “Ens toca reconstruir la marca Badalona” deia per acabar el discurs el nou alcalde que recordava que havien governat amb 4 regidors i que ara podrien fer molt més, tot i que, per als grans projectes de ciutat, necessitarà 14 vots.

   

  Montse López / Carles Tornero

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí