El 2013 trasllada a la ciutadania l’increment del preu de diferents serveis i productes

  0
  20130101_233204.jpg

  02/01/2013 – Des d'ahir, llum (3%), aigua (18%), transports públics de l'Àrea Metropolitana (2,7%) i els peatges, entre d'altres serveis, seran més cars.

  A més de noves propostes i promeses personals, el canvi d’any acostuma a portar augments generalitzats de preus per a la ciutadania. Aquest 2013, per exemple, el preu de la factura de la llum puja un 3% de mitjana. Tot i així, la Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha avisat que l’augment por arribar a ser del 7% en els casos dels consums que estiguin per sobre de la mitjana, degut al nou sistema de cobrament implantat per les elèctriques, que va afegint suplements al cost segons va augmentant la quantitat de ‘kw’ consumits.

   

  L’Àrea Metropolitana de Barcelona va aprovar a mitjans de desembre un increment del preu de l’aigua d’un 18%, amb els vots favorables de CiU i del PSC. L’ens supramunicipal argumenta que la llei estatal de mesures fiscals, financeres i administratives, que obliga les administracions a l'equilibri pressupostari i control del dèficit”, obliga a prendre aquesta decisió enmig d’unes “circumstàncies que cal considerar extraordinàries."

   

  Una de les pujades més habituals és la dels transports públics. L’increment general dels títols de l’Autoritat del Transport Metropolità és d’un 2,7% de mitjana. La T-10, targeta més comú entre la ciutadania, s'encareix 35 cèntims i costa 9,80 euros; la tarifa que més s'incrementa és la de la targeta T50/30, que augmenta un 4% i queda fixada en 39,20 euros. El preu del billet senzill no es mou i queda congelat en 2 euros. Consulta aquí la nova tarificació de la resta de títols.

   

  De mitjana, els ciutadans que optin per viatjar en tren paguen un 3% més quan agafin un Rodalies o facin un trajecte de distància mitjana amb Renfe. El bitllet senzill de Rodalies-Renfe ha quedat fixat en 2 euros. El Bonotren augmenta un 4,24% i costarà 8,60 euros, l'abonament mensual costarà 33,7 euros, un 3,53% més, i l'abonament trimestral costarà 121,40 euros, un 3,63% més.

   

  El servei postal eleva les seves tarifes una mitjana del 2,95%. Enviar una carta ordinària de fins a 20 grams dins d'Espanya, el servei més demanat, costarà aquest 2013 0,37 cèntims, el 2,78% més.

  Els peatges de les autopistes de pagament que depenen de la Generalitat s'apugen un 3,5% a Catalunya. Les dependents de l'Estat s'incrementen de mitjana un 2,4%.

  Les taxes aeroportuàries, per la seva part, s'incrementen en el conjunt dels 47 aeroports espanyols una mitjana del 6,3%, fet que suposa un recàrrec per plaça de 0,85 euros.