El Carme acull una exposició per commemorar els 50 anys de The Beatles a la Monumental

  0
  beatles 2.jpg

  03/07/2015 –  El 3 de juliol de 1965 The Beatles van actuar a la plaça de toros de la Monumental, en l’únic concert a Barcelona de la mítica banda de Liverpool; la UB commemora el cinquantè aniversari d’aquesta actuació.

  El 3 de juliol de 1965 The Beatles van actuar a la plaça de toros de la Monumental, en l’únic concert a Barcelona de la mítica banda de Liverpool. La UB commemora el cinquantè aniversari d’aquesta actuació amb l’exposició Que arriben els Beatles! i un curs de l’escola d’estiu d’Els Juliols. Aquestes activitats s’endinsen en el fenomen musical i social que va suposar la banda i el situen en el context polític, social i econòmic dels anys seixanta.

   

  La mostra, que es podrà veure a la sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme de Badalona des del 2 de juliol fins al 15 de novembre, és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament de Badalona i el Vicerectorat de Relacions Institucionals i Cultura de la UB. Magí Crusells, professor d’Història Contemporània de la UB, és el coordinador del curs d’Els Juliols i el comissari de l’exposició, a la qual ha aportat material del seu arxiu personal.

   

  «És una exposició que volem que interessi tant a les persones grans que van viure aquell moment històric durant la seva joventut com a les noves generacions de ciutadans que han conegut el fenomen de The Beatles ja més tard, però que continuen escoltant les seves cançons i entenen la importància musical i cultural del grup», explica Magí Crusells. En relació amb el que va significar el concert de Barcelona, Crusells destaca que «va ser la primera vegada que milers de joves espanyols d’una generació es reunien per descobrir la màgia de la música en directe en un concert multitudinari i a l’aire lliure».

   

  Inauguració amb concert en directe

  L’exposició està estructurada en tres grans àmbits temàtics. En primer lloc, es fa un repàs del context històric i social dels anys seixanta a Catalunya, Espanya i el món, per entendre el moment en què el grup de Liverpool va aterrar a Barcelona. Després, la mostra analitza el fenomen musical que van representar The Beatles, considerats un dels grups musicals més importants de la història. També es fa referència a la seva presència en el món del cinema, i es repassa els fets que van envoltar el rodatge i l’estrena de les seves pel•lícules a l’Estat espanyol.

   

  Finalment, s’endinsa en aquell 3 de juliol de 1965. A través de recursos gràfics i de la reproducció de les imatges enregistrades del concert es podran reviure els prolegòmens i les actuacions a la Monumental. També hi haurà múltiples fotografies, documents originals —molts d’ells inèdits—, com ara discos o cartells, i informacions relacionades amb els preparatius, l’arribada dels músics a l’aeroport, la roda de premsa, el concert i les repercussions de l’esdeveniment en la premsa de l’època.

   

  La inauguració va tenir lloc aquest dijous, presidida per l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, i per la vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura de la UB, Lourdes Cirlot. Hi va actuar el quartet Scarbeats, un grup que ret tribut a The Beatles.