El carrer Neus Català apareix a Badalona per tapar al sanguinari General Weyler

  0

  Avui se celebraria el 106è aniversari de Neus Català, activista antifeixista supervivent als camps de concentració nazis. Per commemorar aquesta data especial, Badalona s’ha despertat amb un ‘canvi’ de nomenclatura d’un dels seus carrers. En un acte d’iniciativa popular, la ciutat ha vist com els plafons del carrer General Weyler han estat tapats per cartells amb el títol ‘Carrer de Neus Català’.

  Cal recordar que al Ple de Badalona celebrat el 30 d’abril de 2019 tots els grups municipals, a excepció del PP, van votar a favor de la moció de modificar el nom del carrer General Weyler pel de Neus Català, proposta que encara no s’ha traslladat a la realitat. El carrer General Weyler es troba gairebé a mig camí entre Gorg i Pep Ventura, baixant des de l’autopista direcció a mar.

  L’inventor dels camps de concentració

  El General Weyler és descrit popularment com l’inventor dels camps de concentració. Nomenat capità general de Cuba al febrer de 1896, Weyler va ordenar la concentració de la població rural de l’occident cubà en nuclis urbans que es van convertir en camps de concentració. Aquest fet és conegut en la història com la Reconcentració de Weyler.

  La mesura va crear una situació complexa al no poder subministrar aliments a aquestes poblacions amb greus condicions d’insalubritat, les quals van experimentar fams i epidèmies. Es calcula que es va deixar morir a molts milers de cubans en aquests camps de concentració.

  Fins avui, els investigadors no s’han posat d’acord sobre el nombre de baixes civils, que oscil·la entre 60.000 i 500.000. Els estudis més recents parteixen d’unes 170.000 víctimes civils, un 10% de la població de la Cuba de l’època.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí