El ‘cas Pretoria’: la corrupció urbanística de Santa Coloma i Badalona, a judici vuit anys després

  0
  pretoria.jpg

  15/03/2017 – El principals acusats han començat a passar per l'Audiència Nacional aquest dimarts, en un judici que s'allargarà fins al mes de setembre i que comptarà amb 150 testimonis.

  Pràcticament vuit anys després que la Guàrdia Civil irrompés als ajuntaments de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Andreu de Llavaneres, aquesta setmana ha començat el judici del 'cas Pretoria', la presumpta trama de corrupció urbanística més gran que s'ha viscut a Catalunya.

   

  Els principals acusats, l'exalcalde colomenc Bartomeu Muñoz, el presumpte cervell Luís Garcia 'Luigi' i els exalts càrrecs de CDC Macià Alavedra i Lluís Prenafeta han començat a declarar aquest dimarts. Sobre ells recauen peticions de presó d'entre sis i 13 anys i multes d'entre quatre i 22 milions d'euros.

   

  El judici no serà pas breu. De fet, s'allargarà fins al mes de setembre. I és que, a més dels 11 acusats per tràfic d'influències, suborn i blanqueig de capitals, passaran per l'Audiència Nacional unes 150 persones en qualitat de testimonis.

   

  No serà fins al mes de juny quan ho facin, però, les figures públiques vinculades amb Badalona. Els primers seran l'exalcaldessa Maite Arqué i l'exregidor socialista Francesc López Guardiola, el 22 de juny. Dies més tard, el 28, ho faran l'exgerent de Marina Badalona Juan Felipe Ruiz, imputat inicialment en el cas, així com els regidors del PP Xavier Garcia Albiol i Ramon Riera.

   

  Operació Badalona

   

  El 'cas Pretoria' va fer girar una de les seves operacions en terreny badaloní. Els principals acusats van intervenir per revaloritzar un solar de l'entorn del port de Badalona i el canal del Gorg per revendre'l a un preu molt superior, 'modus operandi' habitual dins de tot l'entramat. Es calcula que el frau va arribar als 14 milions d'euros en aquella actuació concreta.