El centre de dia Janus rep un premi literari

  0
  66
  Janus.jpg

  20/02/2017 – Els residents i els treballadors guanyen el Premi Especial del IV Concurs Literari per l’obra ‘Nadal a Sant Conill’.

   

  La setmana passada, els residents i els treballadors del centre de dia Janus van rebre el comunicat que han resultat guanyadors del Premi Especial de la quarta edició del Concurs Literari de l’Associació Anim2 del municipi de Puig-Reig, després d’haver presentat el diàleg de dues obres interpretada per les persones grans que conviuen al centre de dia.

   

  Tot va començar al mes de setembre del 2016 quan es va tenir la iniciativa de realitzar una obra de teatre sota el nom del ‘Mercat de Sant Conill’, que va ser interpretades pels mateixos residents davant dels seus familiars. A arrel d’aquesta i de les positives conclusions que es van assolir, els treballadors de Janus van decidir convocar ‘Nadal a Sant Conill’, que tractava d’un sopar, organitzat per l’alcaldessa de Sant Conill de la Riba -un poble inventat per l’ocasió-, on tots els veïns van ser convidats amb l’objectiu de persuadir-los per tornar a ser escollida com alcaldessa en les properes eleccions. Però, les dues cambreres plantegen una estratègia per desinhibir a la batllessa a base de cava i aquesta comença a dir la veritat sobre la seva campanya política. En aquell mateix moment, apareix el Pare Noel, qui finalment és escollit, pels vilatans, com el pròxim alcalde de Sant Conill.

   

  Destacar que aquesta obra, guanyadora del Premi Especial del 4t Concurs Literari d’Anim2, és interpretada per una vintena de persones grans que pateixen la patologia d’Alzheimer i altres tipus de demències, tots ells residents del centre de dia Janus.

   

  “Aquesta obra implica un treball d’estimulació cognitiva per a que els residents siguin capaços de generar idees i fomentar la imaginació i la lectura, perquè moltes de les persones grans estan acostumats que li donin les coses fetes, però el gran objectiu d’aquesta obra va ser que s’ho passin bé i, a la vegada, que se sentin reconeguts per les famílies”, va ressaltar la psicòloga del centre de dia Janus i autora de les dues obres, Montse Costa.

   

  Janus va néixer l’any 2012 de la mà d’Emma García amb la idea de crear un centre de dia més familiar i com una alternativa a una residència, on les persones grans puguin realitzar diverses activitats, com tallers lúdico-terapèutics, musicoteràpia per augmentar la capacitat de la memòria, sessió de ritmes i un jardí vertical amb ampolles de plàstic, entre altres. A més, setmanalment els residents reben la visita dels nens i nenes de l’escola Cultural, que assisteixen com a voluntaris per realitzar més activitats. Per la seva part, Anim2 és una associació que treballa per la divulgació i promoció del benestar, la cultura i l’art.