El final d’un camí d’obstacles

  0
  55
  IMG_6212.JPG

  13/06/2014 – Estafa Banca Badalona-Santa Coloma ha inaugurat aquesta setmana una exposició per celebrar que, després de tres anys de lluita, han resolt o estan en procés de resoldre el 98% de casos dels quasi 300  ‘preferentistes’.

  “A la plataforma ha acudit molta gent plorant i amb depressió demanant ajuda. Ara gairebé tots podem riure”. És aquesta una de les frases que millor plasma l’evolució dels tres anys de vida d’Estafa Banca Badalona-Santa Coloma. El millor reflex de la incansable lluita d’aquest col·lectiu de quasi 300 persones que van ser estafades amb aquests malauradament famosos productes financers, però, és l’exposició que aquesta mateixa setmana ha estat inaugurada a la plaça Pompeu Fabra de Badalona. I és que Estafa Banca està de celebració: el 98% dels casos que han tramitat durant tot aquest temps estan resolts o en camí de ser-ho.

   

  Dels 281 veïns i veïnes –la majoria persones d’edat avançada- que integren la plataforma, un 25% ja ha recuperat la totalitat o bona part dels seus diners i han deixat de banda aquest maldecap; un 20% es troba en procés d’arbitratge amb les seves respectives entitats financeres i la resta es troba immersa en litigis judicials contra els bancs, casos particulars que es van tancant poc a poc i sempre, fins ara, amb resultats favorables per als ‘preferentistes’, segons els representants d’Estafa Banca. Manquen tan sols dos casos per encarrilar, tots dos relatius al Banco Santander, que de moment estan a l’espera però que no desapareixen de l’agenda de la plataforma: “Això no s’acabarà fins que el darrer afectat recuperi els seus estalvis”. En total, una xifra d’inversió que supera els 7 milions d’euros i que anirà retornant a la butxaca dels seus propietaris, en major o menor mesura, a curt-mig termini.

   

  El sentiment generalitzat entre els membres del col·lectiu és de satisfacció i alegria, encara que no obliden els durs moments pels que han hagut de passar: “Quan vam començar quatre persones repartint fulletons a la plaça de la Vila, no imaginàvem que arribaríem fins aquí. Ja ens podrien haver reconegut, fa tres anys, que tot això era una estafa”, exclamava dimecres Ricard Izquierdo, un dels representants de la plataforma, a l’estrena de la ‘victoriosa’ exposició.

   

  Els caps visibles de la secció badalonina-colomenca del moviment contra les preferents expliquen que els companys d’altres municipis els hi demanen les seves ‘claus de l’èxit’. Ells destaquen, sobretot, la batalla constant als carrers de totes dues ciutats, cada setmana, i sempre des del civisme, això sí. “Hem insistit molt, hem sigut molt pesats, hem anat a les oficines de cadascun dels afectats i afectades amb els seus noms i cognoms, allà a on van ser estafats, fins que hem aconseguit l’objectiu”. No només les manifestacions; asseguren que un dels recolzaments més importants ha vingut des de tots dos ajuntaments i dels seus respectius alcaldes i grups municipals, sense distinció entre sigles ni colors, així com des de directius de diferents bancs, amb els quals han mantingut un diàleg “permanent”, i de persones i empreses locals a títol particular que han col·laborat amb el finançament de la plataforma –pancartes, enganxines, materials-.

   

  Tot i la favorable situació, la plataforma no descarta continuar amb les manifestacions setmanals, ja que alguns membres han recuperat una part important de la inversió però no la seva totalitat. Altres integrants admeten estar ja cansats d’aquesta lluita. Si bé l’activitat continuarà, si apareguessin casos nous, l’únic tràmit que Estafa Banca podria fer seria aconsellar les persones en qüestió i redirigir-les als advocats amb els que han tractat aquests tres anys. “La plataforma la damos por cerrada”.

   

  Tres anys de lluita en una exposició

   

  Una de les maneres de manifestar els tres anys de reivindicació ha estat elaborar una exposició amb desenes d’imatges, cartells, pancartes i retalls de premsa sobre les mobilitzacions de la plataforma. Una mostra que han pogut assemblar gràcies a les donacions econòmiques dels propis membres, de col·laboradors externs i de l’Ajuntament, que els ha cedit el local de la plaça Pompeu Fabra –propietat d’Engestur-. El propi alcalde Garcia Albiol va ser present amb la plataforma el passat dimecres. L’exposició es podrà veure durant unes setmanes. La intenció d’Estafa Banca és portar la mostra també a Santa Coloma, on el Consistori també s’ha mostrat interessat, i a totes les entitats i associacions que han ajudat el col·lectiu quan necessitava un cop de mà. Dins la mostra no falten els reportatges i notícies que el Diari de Badalona i el Diari de Santa Coloma han dedicat durant els darrers anys al col·lectiu Estafa Banca, a qui sempre hem intentat donar veu.