El futbol interactiu

    0
    28
    Captura de pantalla 2016-11-16 a la(s) 18.04.15.png

    16/11/2016 – El Young Talent Badalona Sud ha aconseguit consolidar-se a la ciutat: té un model formatiu que funciona i enguany compta amb cinc equips liderant les seves lligues.

     

    La fusió de l’acadèmia Young Talent i del clàssic Badalona Sud ha situat en el mapa de Sant Roc un club potent en termes de formació. El ‘nouvingut’ Young Talent Badalona Sud compta aquesta temporada amb 23 plantilles inscrites dins de la Federació Catalana de Futbol, xifra que inclou els quatre equips sèniors (tres masculins i un femení) i tota l’estructura de futbol base.

     

    Per conèixer amb detall com es treballa al Young Talent hem contactat amb diversos membres de la directiva i l’organigrama tècnic. Tots aquests protagonistes ens transmeten la filosofia i els mètodes d’entrenament que s’apliquen al Municipal de Badalona Sud en el dia a dia.

     

    Un estil de club diferent

     

    “La possibilitat de la fusió sorgeix després que l’Ajuntament ens destini al camp de Sant Roc. Vam parlar amb el Badalona Sud i vam arribar a la conclusió que podia ser una bona opció”, exposava Miguel Torres, director del Young Talent Badalona Sud.

     

    Durant la conversa mantinguda amb aquest mitjà, el directiu de l’entitat vol deixar clara una premissa: en aquesta institució es fuig “del funcionament normal d’un club convencional”. “Volem seguir amb la filosofia Young Talent, que és formar nens. Els resultats són secundaris. El més important és que els nens i les famílies vegin que els jugadors progressen”, destacava Torres.

     

    Per altra banda, i no menys important, el responsable de l’organització relata com s’intenta tenir una massa social activa, coordinant activitats com tornejos de pàdel amb els pares, sortides i dinars populars. En matèria tècnica, una de les bases del club és “respectar escrupolosament els espais d’entrenament dels equips”. Es busca la qualitat i resulta impensable veure “sis o vuit plantilles de futbol set entrenant alhora”.

     

    A nivell de ciutat, des de la directiva de Young Talent Badalona Sud es té la percepció que els veïns els estan acceptant, ja que el 90 per cent dels jugadors i jugadores són badalonins. “Tenim quatre anys de trajectòria. En la primera temporada, amb només sis equips federats, ja vam aconseguir quatre ascensos. Això ens ha fet guanyar prestigi”, reconeixia Miguel Torres.

     

    La forma de transmetre el missatge

     

    Sens dubte, a l’entitat li ha anat molt bé venir d’una tradició d’acadèmia de futbol per conservar l’essència d’institució dedicada a ensenyar; no a lluitar sempre per la competició i pels títols. Joel Ramajo, director esportiu del Young Talent, així ho confirma.

     

    “Busquem crear un jugador intel·ligent i que sigui capaç d’adoptar les seves pròpies decisions. Per aquest motiu utilitzem la metodologia del ‘Descobriment guiat’. En els entrenaments plantegem preguntes als jugadors perquè ells sols descobreixin la resposta i l’executin al camp”, apuntava en primera instància.

     

    “No plantegem entrenaments on el tècnic s’erigeix en la figura que ho sap tot i et diu què has de fer”, afegia a continuació. Aquesta forma de treballar situa els jugadors del planter del Young Talent davant diverses preguntes en cada exercici tècnic o tàctic.

     

    “Quan l’exercici ja ha començat s’introdueixen els continguts que es volen treballar. Per exemple, la passada o la desmarcada. Després, amb la pilota en moviment i sense que els jugadors s’aturin, fem la primera pregunta perquè la responguin. Normalment per cada exercici en fem tres i anem variant de menys a més dificultat”, ens detallava el director esportiu del club badaloní.

     

    En conseqüència, el feedback entre jugadors i tècnics és costant, context que també es viu en les xerrades prèvies dels partits. “Intentem que, mitjançant preguntes, siguin dos jugadors escollits a l’atzar els que expliquin a la resta quines coses s’han treballat durant la setmana per fer en els partits. D’aquesta manera veiem que els conceptes han quedat clars”, traslladava Ramajo.

     

    Molts líders

     

    En tot l’entramat d’equips que té el Young Talent Badalona Sud és possible identificar-ne cinc que actualment lideren les seves respectives lligues. Un amateur masculí, el femení, un cadet, un infantil i un benjamí estan en disposició de lluitar pel títol.

     

    “No és una sorpresa. S’ha de tenir en compte que molts jugadors de l’equip fa sis anys que juguen junts. Venim de l’Inter Pomar i amb la fusió amb el Young Talent vam endur-nos la base de l’equip cap a Badalona Sud. Pensàvem que es podia quedar entre els cinc primers”, admetia Parra, entrenador de la primera plantilla masculina.

     

    “Entrenem tres dies a la setmana i tàcticament estem bastant treballats. El fet de portar molts anys junts fa que es jugui quasi de memòria. Veure’s líder en la jornada onze ens il·lusiona per seguir en la mateixa direcció. Si juguem com sabem, pocs rivals ens faran ombra”, reconeixia el tècnic.

     

    Pel que fa al futbol femení, el Young Talent Badalona Sud ha aconseguit crear una plantilla de futbol-7 que en el seu primer any de vida ja lidera la lliga. Matu, entrenador del bloc de noies del Talent, aspira a poder crear una estructura més àmplia. “Les jugadores estan responent. La disciplina és fantàstica i el club m’està deixant fer. La veritat és que l’ambient de treball és molt bo. Es cuida a l’entrenador i et fan sentir valorat”, manifestava el tècnic en primera instància.

     

    “De cara a la temporada vinent volem intentar crear un equip de futbol onze femení, mantenint el de futbol set. Si es pot, també ens agradaria tenir planter femení. Estem gaudint de molta acceptació a la ciutat i això ens pot beneficiar”, afegia tot seguit.

     

    Per Badalona, i concretament pel barri de Sant Roc, comptar amb un club nou i que aporti idees fresques i innovadores és motiu de celebració.