El govern afronta l’obertura de dos nous Mercadona a Morera i Sant Roc

  0
  Ck7by4oWgAAGnTg.jpg

  16/06/2016 – El projecte de la Fundació Badalona Capaç seguirà endavant i anirà a Ple abans d'agost.

  Assumida l'obertura del Mercadona de Pomar a uns terrenys de la Penya, un procés que el govern assegura que es va trobar tramitat i reglat quan va accedir a l'Ajuntament, l'executiu ha d'afrontar ara l'impuls de dos nous supermercats més de la firma valenciana: els dos lligats al projecte de Badalona Capaç, a Morera i a Sant Roc.

   

  Aquest dimarts, diferents regidors de govern s'han citat al barri de Morera amb desenes de veïns per explicar la iniciativa, recollir opinions contràries i intentar esclarir el major nombre de dubtes possible. I és que Mercadona es topa amb sectors detractors entre el veïnat i, sobretot, entre els comerciants d'aquesta zona de la ciutat, que, en pocs anys, haurà acumulat tres Mercadona si es compleixen les previsions: Pomar, Morera i Bufalà.

   

  El regidor d'Urbanisme, Oriol Lladó, explica que el projecte de Badalona Capaç s'ha anat parlant els darrers mesos amb les diferents entitats i plataformes del districte, consells i comissions i volen intentar apropar postures en aquelles qüestions que es puguin negociar. No obstant, la instal·lació dels dos nous Mercadona sembla irreversibles.

   

  “Mercadona no és el nostre model de comerç i ciutat, però aquesta iniciativa té una contrapartida social molt important i va despertar molt consens a final del passat mandat. A més, ningú ens assegurava que bloquejar l'operació no signifiqués que la marca pogués obrir un local a un altre enclavament del barri”, argumenta el responsable d'Urbanisme. Lladó, a més, recorda que donarà resposta a la “urgència contrastada” d'una entitat social que treballa amb persones amb discapacitat, Badalona Capaç, que actualment es troba en unes instal·lacions “on no pot estar”, a la zona sud de la ciutat.

   

  Aquest mes de juny, o, a molt tardar, el mes de juliol, el Ple debatrà els darrers tràmits que l'Ajuntament ha de fer pel que fa al projecte entre Badalona Capaç i Mercadona. D'una banda, l'aprovació provisional de la modificació del PGM al Turó de l'Enric de Morera, que si passa haurà d'anar a mans de la Generalitat perquè doni el vistiplau; de l'altra, la definitiva del Ple Especial a l'actual pastilla de terreny on està situada la seu de Badalona Capaç, a la frontera entre Sant Roc i Congrés.

   

  Cal veure quin serà el posicionament dels diferents grups municipals. A priori, el projecte comptarà amb el suport, a més del govern, del Partit Popular, que va impulsar la idea a finals del passat mandat, el que ja asseguraria l'aprovació. Si l'operació arriba a bon port, la Fundació Badalona Capaç es traslladarà a unes noves instal·lacions al barri de la Morera; a canvi, Mercadona podrà obrir dos nous establiments: a la pròpia Morera i a l'actual seu de l'entitat, a Sant Roc-Congrés.

   

  Oposició veïnal i comercial

   

  Sens dubte, l'obertura d'un nou Mercadona al districte nord de la ciutat desperta contrarietats de sectors molt diversos. Veïns i petit comerç, aglutinats en diferents plataformes, com ara la contrària al mateix supermercat o la de protecció ambiental del Turó de l'Enric, es mostren contraris, tal i com han escenificat aquesta setmana. Els petit comerç avisa que el model comercial de la ciutat està abocat a un canvi negatiu per al teixit de botigues de barri, sobretot al sector de Bufalà, Morera, Pomar, on hi haurà una forta concentració de Mercadona. “Entenem les necessitats de Badalona Capaç, però no es pot anteposar el seu projecte i perjudicar els interessos d'altres col·lectius de la ciutat. La gestió que s'ha fet fins ara de la fundació no ens por condemnar a la resta”, considera el president de la Federació de Comerciants, Quim Nocete.