El govern local proposa congelar l’IBI i la majoria d’impostos i taxes

  0
  ordenances fiscals.jpg

  09/10/2015 – El PSC troba la proposta d'ordenances "poc treballada i poc ambiciosa socialment”.

  El govern municipal ha presentat aquest dijous la seva proposta d’ordenances fiscals per al 2016, que aquest divendres seran exposades davant la ciutadania en una audiència pública al Centre Cívic de La Salut (19h). El tripartit planteja, en línies general, la congelació de la majoria de taxes i preus públics, inclòs l’IBI, que la darrera setmana ha estat motiu de debat i polèmica per una presumpta pujada que el tinent d’alcalde Jose Téllez ha desmentit.

   

  L’IBI no pujarà 

  Tot i que el valor cadastral pujarà un 10%, com ha fet els darrers dos anys amb el PP, l’executiu ha explicat que té intenció de reduir el tipus impositiu de l’IBI, també en un 10%, pel que la quota quedaria congelada. Dins d’aquest mateix impost, el més suculent de les ordenances, contemplen ampliar de tres a quatre els pagaments en els que es pugui fragmentar la seva liquidació i, d’altra banda, crear tres trams de bonificació per a famílies nombroses, de entre el 30 i el 90% segons el valor patrimonial de cada vivenda.

   

  Quant a les ajudes a aturats, els membres del govern expliquen que ja existia una subvenció, però que només va atorgar 6.000 euros d’una partida de 140.000. Consideren que els seus requisits són massa estrictes i n’estan estudiant les modificacions per obrir l’ajuda al major nombre possible d’habitants.

   

  Dos novetats més són la recuperació del tipus impositiu de la plusvàlua del 30% (un 3% més que l’any passat), que repercutirà sobretot en grans propietaris i gràcies a la qual, en bona part, es preveu un augment de la recaptació d’un mig milió d’euros, i l’eliminació de la taxa que pagaven les entitats sense ànim de lucre per a desenvolupar activitats a l’espai públic.

   

  Tota la informació i documentació que es lliuri demà en la sessió d’audiència estarà a disposició de la ciutadania a partir del proper dimarts 13 d’octubre a través de la web municipal www.badalona.cat/ordenaces2016, on es podrà accedir a un vídeo de tota la sessió.

   

  El PSC considera la proposta poc treballada socialment

  Els representants municipals han apuntat que la seva proposta està projectada des de l’esquerra i han recordat que les forces progressistes són majoria al Ple. Clara referència al PSC i als seus quatre regidors, que podrien donar els vots suficients per aprovar les ordenances. Els socialistes, no obstant, troben a faltar, diuen “temes com les teleassistències o les bonificacions de l’IBI per a la gent gran i els aturats de llarga durada, la reducció de la quota que els pares i mares paguen per a dur el seus fills i filles a l’escola bressol o les famílies monoparentals”. “La proposta d’ordenances ens mostra unes ordenances poc treballades i poc ambicioses socialment”, ha sentenciat els representants del PSC. La propera setmana començaran les negociacions entre tots els grups municipals per tal d’arribar a un acord i aprovar inicialment les ordenances a final de mes.