El govern presenta un pressupost amb marcats augments en les partides socials i educatives

  0
  IMG_0516.JPG

  12/01/2016 – La proposta del govern tripartit ascendeix a 156,5 milions d’euros, un 2,96% més que el de l’exercici anterior i el més elevat dels últims cinc anys.

  El govern ha fet aquest dilluns el primer pas cap a la prova de foc més important en el que hem consumit de mandat. El tripartit de Guanyem Badalona, ERC i ICV-EUiA ha presentat la seva primera proposa de pressupost municipal, el total del qual ascendeix a 156,5 milions d’euros, un 2,96% més que el de l’exercici anterior i el més elevat dels últims cinc anys. L’alcaldessa Dolors Sabater ho ha fet acompanyada del regidor d’Hisenda, Jose Téllez, i han remarcat els pilars socials sobre els que han elaborat aquests comptes en els que també pren un paper protagonista la participació, han explicat.

   

  Les partides socials: de 5,1 a 7,2 milions d’euros

  L’augment més pronunciat del pressupost resideix en les partides d’atenció social i a la ciutadania, que han crescut un 40%, dels 5,1 als 7,2 milions d’euros. És significatiu l’augment de l’atenció a la infància, que passa de 529.000 a quasi 2 milions d’euros; el d’emergències socials, que creix un 83% i arriba als 648.000 euros i el dels serveis d’ajuts a domicili, on s’incorpora la teleassistència, que passa de 4 a 4,2 milions.

  La intenció, segons ha afirmat el responsable d’Hisenda, és garantir la “universalitat” de la teleassistència i complir així un dels compromisos contrets amb el PSC a les ordenances fiscals.

   

  230.000 euros en socialització de llibres de text

  El llibres i material escolar va ser una de les casuístiques més controvertides del passat mandat, quan Albiol en va prometre la gratuïtat. L’oposició va proposar un programa de socialització acordat amb la comunitat educativa que, deien, arribaria a més famílies i seria molt més eficient a nivell econòmic. El govern tripartit ha recollit aquesta proposta, aprovada en forma de moció el 2013, i destinarà 230.000 euros als programes de socialització de llibres, el que suposa multiplicar per 8 els 28.500 del passat any.

   

  Aquesta partida, diu el govern, s’haurà de posar a disposició de l’educació badalonina i els 73 centres de la ciutat tindran l’opció de formar-ne part. Els que ja ho fan podran veure augmentada la subvenció que rebien fins ara i que l’any passat va ser concedida a 21 centres; els que no, podran impulsar projectes des de zero. En el cas que totes les escoles i instituts presentessin sol·licitud –cosa molt improbable-, cadascun disposaria de 3.000 euros.

   

  Reducció de la despesa financera del deute

  Un dels motius bàsics per haver pogut augmentar el pressupost de tots els departaments ha estat la reducció de la despesa financera del deute municipal. En comptes dels 27 milions que es van haver d’assumir el passat any, el Consistori només haurà de fer front a 17,5 milions aquest 2016. A 31 de desembre de 2015, el deute viu de Badalona ascendeix a 114,47 milions d’euros, un 14% menys que a finals de 2014, segons dades del govern local.

   

  D’altra banda, han esclarit des d’Hisenda, augmenta la previsió d’ingressos derivats d’impostos, sobretot provinents de l’Estat. Tot plegat se suma a l’estalvi que el govern ha pogut aconseguir gràcies, per exemple, a la reducció dels seus de càrrecs i personal eventual i directiu.

   

  Despesa municipal per crear 600 llocs de treball

   

  Augmentarà també la inversió municipal –que se sumarà a la d’ens supramunicipals- per a impulsar plans d’ocupació. De 94.500 euros passarà a 290.000, una xifra que, segons previsions del govern, facilitarà 581 llocs de treball.

   

  La partida de participació, simbòlica i presencial durant els darrers mandats, ascendirà fins als 250.000 euros, destinats a realitzar processos com el del Canal del Gorg, per citar-ne algun en marxa. Aquest augment i l’obertura a votació popular d’una inversió de 500.000 euros són les pedres angulars en Participació del pressupost de 2016, un primer pas, diu l’executiu, cap a pressupostos més oberts i transparents.

   

  Audiències publiques i terminis d’aprovació

  Des d’aquest dimarts i fins al 21 de gener, el pressupost es presentarà en audiència pública als sis districtes de la ciutat. D’altra banda, aquest mateix dilluns ha estat lliurada la proposta als grups municipals i les negociacions començaran aquesta mateixa setmana, segons ha informat el govern. La intenció és poder portar els comptes a aprovació al Ple de febrer. Per poder sortir-se’n, el tripartit necessitarà, com a mínim, el recolzament del PSC i els seus quatre regidors.