El govern presenta una liquidació positiva del 2012 i l’oposició es mostra incrèdula

  0
  IMG_4371.JPG

  19/03/2013 – Garcia Albiol va exposar ahir el tancament de l'exercici econòmic de 2012 amb 1,1 milions de superàvit; els tres grups de l'oposició coincideixen en afirmar que són xifres "fantasioses, creatives i fetes a mida" per lluir de bona gestió.

  L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, va presentar ahir el tancament de l’exercici econòmic municipal de 2012, acompanyat pel primer tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda i Recursos Interns, Ramon Riera.

   

  El resultat pressupostari ajustat, que es refereix la diferència entre la totalitat dels ingressos i les despeses en el mateix període, ha donat un resultat positiu d’1.184.202 euros sense tenir en compte els ingressos extraordinaris –diversos prèstecs rebuts -. Un gran canvi, diu l’equip de govern, respecte de la liquidació de 2013, que va resultar de 13 milions d’euros negatius.

   

  El govern explicava ahir que aquestes xifres es deuen a l’austeritat practicada “en les despeses i en el càlcul de la previsió dels ingressos”. “Els esforços per ajustar-nos al principi d’estabilitat pressupostària estan donant els seus fruits i s’ha aconseguit recuperar l’equilibri en les finances municipals”, manifesta Garcia Albiol. Algunes de les mesures d’estalvi que l’executiu local resalta són la negociació a la baixa d’alguns serveis, la reducció de la despesa de lloguer de locals, l’aprimament de les partides d’empreses municipals, la inclusió de patrocinadors i l’ajustament “acordat” de personal de l’Ajuntament sense acomiadar treballadors.

   

   

  L’oposició no ha trigat en manifestar la seva incredulitat davant dels números exposats pel Partit Popular. El PSC afirmava ahir que “Albiol ha presentat unes dades del resultat pressupostari de l’exercici 2012 absolutament fantasioses i mancades del mínim i exigible rigor”. Els socialistes consideren que el superàvit del qual treu pit el govern municipal “no és més que un increment astronòmic del deute, ja que es deu a un ingressos extraordinaris de l’Estat que no deixen de ser uns crèdits a retornar”.

   

  CiU portava setmanes afirmant que els pressupostos de 2012 es tancarien amb 12 milions de dèficit i creu que Albiol ha dut a terme un “exercici de comptabilitat creativa” i  “ha maquillat les xifres per a sostenir un discurs optimista respecte la seva negativa gestió”, que ha dut el govern badaloní a “la paràlisi”. Tot i així, els nacionalistes etziben que “no és políticament acceptable mostrar-se orgullós del superàvit i alhora haver reduït la despesa pública en serveis essencials com les beques menjador, els ajuts a entitats culturals i esportives, o la teleassistència.

   

  En aquesta direcció s’ha pronunciat ICV-EUiA. Segons la coalició, no es pot presumir de superàvit quan s’ha retallat en polítiques socials i la població es troba més necessitada que mai. Els ecosocialistes pensen que els números presentats pel PP estan “fets a la mida del discurs d’Albiol” per poder sortir d’un moment crític.

   

  Picabaralla de deutes entre el PP i CiU

   

  Durant la roda de premsa, els responsables municipals van aprofitar per exposar el deute que la Generalitat de Catalunya manté amb l’Ajuntament de Badalona; una xifra que, segons els càlculs del Consistori, supera els 40 milions d’euros.

   

  CiU, en resposta, “insta el govern del PP a adreçar-se a l’Estat espanyol per tal que faci efectius els pagaments pendents a la Generalitat en diverses matèries, així com els previstos en l’Estatut i en el Fons de Competitivitat”. La federació defensa que llavors, “quan Catalunya obtingui els recursos que l’Estat li deu”, l’executiu autonòmic podrà fer front als deutes que té amb els ajuntaments.