El Museu brinda la Badalona d’ara i de sempre en 3D

  0
  3d.jpg

  12/02/2013 – Dijous s'inaugura una exposició sobre l'estereoscòpia, tècnica de la tridimensió creada el 1838 que permet visionar imatges amb relleu i profunditat.

  El proper dijous 14 de Febrer s'inaugura al Museu de Badalona l'exposició Estereoscòpies. Fotografies en tres dimensions. Tot i que el terme estereoscòpia no és d'ús habitual, sí que ho és parlar d'imatges en 3D. La tècnica de la tridimensió, que s'aplica actualment en la fotografia, el cinema, la televisió, els videojocs, està de plena d'actualitat, però es tracta d'un invent creat l'any 1838 per Charles Wheatstone, per visionar imatges amb relleu i amb profunditat.

   

  El museu ens ensenya part del seu fons fotogràfic amb imatges antigues de Badalona en tres dimensions. Es podran veure, amb l'ajut d'ulleres polaritzades i anàglifs, edificis del patrimoni local, com Sant Jeroni de la Murtra o l'església de Santa Maria, celebracions tradicionals o escenes quotidianes. La mostra, a més, explica els principis físics que possibiliten aquesta visió tridimensional a través d'objectes singulars, com un important nombre d'aparells utilitzats al llarg del temps per fer i per veure fotografies en 3D, el primer joc Nintendo en 3D, i pel·lícules d'animació realitzades a la dècada del 1950 pel badaloní Joan Nieto, conegut amb el nom de Gargot.

   

  Aquest viatge per la història de la fotografia en 3D ha estat possible gràcies al suport d'Euroestereo Fundation, a l'assessorament del seu president, Carles Moner, i també a la contribució de les persones que han donat i prestat imatges i peces. 

   

  Activitats vinculades a l'exposició

   

  L'exposició, que romandrà oberta al públic fins al diumenge 24 de març, arriba acompanyada d’un ampli programa d'activitats: dissabte 23 de febrer, a les 10,30h, el taller Introducció a l'estereoscòpia, a càrrec de Carles E. Moner, president d'Euroestereo Foundation; diumenge 10 de març, a les 11 h, visita guiada a l'exposició; dimarts 5, 12 i 19 i dijous 7 de març, de 18 a 20 h, taller Tècniques actuals d'estereoscòpia. Edició de vídeo 3D, a càrrec d'Iván Cabrera, coordinador Observatorium 3D i Director 3D Film Music Fest de Barcelona; dijous 14 de març, a les 19 h, conferència La percepció en tres dimensions i les seves aplicacions als mitjans audiovisuals del segle XXI, a càrrec de Carles E. Moner.