El Museu de Badalona recorda la rellevància dels envelats de festa major

  0
  80
  envelat.jpg

  13/02/2018 – Una exposició de la Generalitat repassa la història i expansió d'aquest emblemàtic element.

  El Museu de Badalona presenta aquests dies i fins al 18 de març l’exposició “L’envelat. Arquitectura singular i símbol de la Festa Major”. Sorgits en el context dels canvis socials de les primeres dècades del segle XIX, i com a conseqüència de la gran afició que hi havia pel ball a la Barcelona de l’època, els envelats es varen expandir ràpidament pel territori català i es van convertir en un element imprescindible i emblemàtic de les festes majors.

   

  En el cas de Badalona, gràcies als coneixements tècnics i als estris dels pescadors i mariners, els envelats es van concebre com a estructures desmuntables de gran format, sostingudes per uns sistemes de tensors exteriors, com si es tractés d’un vaixell varat. Aquest muntatge innovador facilitava eliminar qualsevol tipus de columna o element de suport interior, tot generant un espai molt ampli i diàfan que permetia realitzar tota mena d’activitats multitudinàries.

   

  L’exposició, que ha estat organitzada per la Generalitat de Catalunya, repassa diversos aspectes que tenen a veure amb el món dels envelats: la tipologia i la seva evolució, l’arquitectura, el procés de muntatge i desmuntatge, les activitats que s’hi feien, etc. Com ja és habitual en les exposicions itinerants, el Museu de Badalona incorpora a la mostra documents i fotografies dels seus fons, com cartells i programes de Festa Major, que en molts casos no havien estat mai exposats, i en els quals l’envelat té un notable protagonisme. Trobarem també una interessantíssima selecció d’imatges, de les quals les més antigues daten de 1908.

   

  Com a complement de l’exposició, al vestíbul del Museu podrem veure una pel·lícula d’una festa major de principis del segle XX, procedent del fons Cuyàs, així com una àmplia mostra de les fotografies conservades a l’Arxiu d’Imatges del Museu.