El nou govern dissol la Unitat Omega de la Guàrdia Urbana i incrementa les patrulles nocturnes

  0
  47
  IMG_2590.JPG

  23/06/2015 – L'executiu format per Guanyem, ERC i ICV-EUiA prescindirà de la unitat especial i els seus agents s'afegiran a les patrulles de territori durant les nits.

  Una setmana després de la constitució del nou Ajuntament, el nou govern, integrat per Guanyem Badalona, ERC i ICV-EUiA ha anunciat la seva primera modificació en la gestió municipal. En concret, en la gestió de la Guàrdia Urbana, que, a nivell polític, dependrà directament de l’alcaldessa Dolors Sabater. La batllessa i el superintendent del cos policial, Conrado Fernández, van informar ahir que la Unitat Omega, una patrulla especial a mode d’antiavalots creada pel govern del PP el darrer mandat per a dur a terme certes intervencions particulars que, presumptament, suposaven un complicació accentuada, serà dissolta. D’aquesta forma, expliquen, els agents que la integraven –set més un caporal-, passaran a engrossir les patrulles territorials durant el torn de nit. Si fins ara eren unes 4-5 patrulles arreu de la ciutat, ara sumaran un total de 7-9. Tant la líder del govern com el cap de la Guàrdia Urbana van argumentar ahir que, amb aquest canvi, es cobrirà més territori i, en cas que calgués atendre una acció puntual més complexa, s’enviarien diverses patrulles, en comptes d’un furgó especial, com succeïa fins ara.

   

  Aquesta modificació respon a la primera fase de reestructuració del cos local i a un nou camí en les “polítiques públiques de seguretat”. Durant aquests mesos, ha exposat Sabater, s’estudiarà el funcionament de la Guàrdia Urbana, s’analitzaran els resultats del dispositiu d’estiu i es consensuarà quin és el model més adequat per tal de posar-lo en marxa a partir del setembre, quan s’iniciarà la segona fase d’aquest procés de canvi.

   

  Albiol i el PP critiquen la decisió

   

  L’exalcalde Xavier Garcia Albiol, impulsor de la Unitat Omega, va afirmar ahir que la decisió “demostra el seu enorme desconeixement de la realitat social de Badalona, ja que aquesta unitat garantia el manteniment de l'ordre en situacions complexes, i permetia també un reforç territorial en les zones conflictives de la ciutat, a on existeixen problemes de delinqüència i incivisme". Albiol considera que “la incapacitat i la improvisació de l'actual govern és garantia d'un repunt a curt termini dels conflictes socials". "El mal que aquest govern pot fer a la Guàrdia Urbana i en conseqüència a la ciutat pot ser de dimensions molt considerables”.

   

  Canvis en l’ordenança de civisme 

   

  Com les modificacions al cos de la Guàrdia Urbana, Guanyem Badalona també va proposar en el seu programa electoral la derogació de l’ordenança de civisme, que compta com a part directament implicada la Guàrdia Urbana. Dolors Sabater va matissar ahir que no pretenen anul·lar-la i gestionar una ciutat sense ordenança, sinó modificar alguns aspectes. “Hi ha models que responen a una política més sancionadora i no tant educadora. Volem estudiar i renovar la normativa perquè hi ha coses que creiem que no són correctes i d’altres que es contradiuen”. L’alcaldessa considera que hi ha “sancions que no aporten res pel que fa al comportament sancionat” i algunes activitats que “estan hiperregulades”. “Hi ha hipernormativització d’alguns comportaments que fins i tot suposen que la pròpia Guàrdia Urbana es vegi capaç de fer complir”. Ha posat com a exemple “l’excés sancionador sobre l’ús de la bicicleta” en una “ciutat sense carril bici”.