El Ple dóna el primer pas cap al nou centre de BDN Capaç i dos possibles Mercadona

  0
  IMG_0869.JPG

  28/04/2015 – El Ple municipal va aprovar ahir inicialment la modificació urbanística necessària perquè una constructora aixequi un edifici al barri de la Morera on s’instal·laran un Mercadona i la nova seu de la Fundació; el supermercat també es quedaria amb l'actual centre de BDN Capaç.

  Primer pas endavant del projecte del nou centre ocupacional de la Fundació Badalona Capaç. Pas enrere per als interessos del comerç de proximitat de la ciutat. El Ple municipal va aprovar ahir inicialment la modificació urbanística necessària perquè una constructora aixequi un edifici al barri de la Morera on s’instal·laran un Mercadona, a la planta baixa, i la nova seu de la Fundació, el centre ocupacional per a persones amb discapacitat més gran de Catalunya, a la primera planta. De retruc, els actuals terrenys de l’entitat badalonina, a la zona de Sant Roc i el Congrés, passaran a mans de Mercadona, que podria obrir-hi un establiment més. Es tracta d’una operació i una permuta que es remunta anys enrere, que en el darrer mes ha tornat a estar en boca de tothom i que fa xocar els interessos de l’entitat social, que espera abandonar la seva actual seu, molt malmesa, des de 2010, i el petit comerç i els mercats de la ciutat, que els darrers anys ja han vist com han obert quatre Mercadona a la ciutat i que temen la instal·lació de tres més.

   

  L’operació va ser ahir aprovada amb els vots del govern del PP, dels grups de CiU i ICV-EUiA i l’abstenció del PSC. ICV-EUiA va culpar l’equip d’Albiol de no aconseguir “consens a un mes de les eleccions”, després de parlar del projecte durant tres anys, i de “confrontar entitats i veïns”. Els ecosocialistes van assegurar que els preocupa la situació del petit comerç de la ciutat, però també l’estat “deplorable” de l’actual seu de BDN Capaç. “Volem que el projecte del centre tiri endavant, però lluitarem perquè sigui sense Mercadona. L’aprovació definitiva estarà supeditada a la negociació amb botiguers i venedors de Sant Roc”, va afirmar Àlex Mañas. CiU, per la seva banda, també va recolzar la proposta perquè l’han mirat “amb ulls socials” i facilitar el nou centre a la Fundació és de “justícia”. “Votem a favor, però també a favor del comerç i els mercats. Sempre hem estat al seu costat. Parlarem amb tots ells i amb el Mercat de Sant Roc i veurem com evoluciona tot. Queda un llarg camí”, va matissar el portaveu Jordi Subirana.

   

  El grup socialista, en canvi, es va abstenir perquè considera que els problemes de Badalona Capaç tenen alternatives a dos Mercadona més i al perjudici del petit comerç. “La valoració dels terrenys no està bé i el conveni és dubtós. És evident que hem d’ajudar la Fundació, com ja vam fer quan era COINRE, però fem-ho bé. Aquest debat l’hauríem pogut tenir després de les eleccions”, va argumentar Jordi Serra. L’alcalde Garcia Albiol va assegurar que aquest ha estat l’únic projecte viable dels darrers anys, que l’ha treballat la pròpia Fundació i que ningú altre ha pogut trobar o presentar una alternativa. Pel que fa als retards que els grups han retret al govern, el batlle ha assenyalat que “ha tardat un any i mig perquè s’havien de complir totes les garanties”. Tanmateix, va indicar que el camí per endavant és molt llarg i que encara s’ha de parlar en profunditat amb comerciants i mercats.

   

  Comerciants i BDN Capaç, presents al Ple

   

  Tots dos col·lectius, més o menys directament implicats, van ser presents al Ple d’ahir, amb intervenció inclosa. Els comerciants van protagonitzar una petit protesta a l’entrada de la Casa de la Vila, abans de començar el Ple, i van mostrar unes pancartes durant la intervenció del president de la Federació d’Associacions de Comerciants de Badalona, Joaquin Nocete. Els representants de Badalona Capaç, per la seva banda, van entregar un total de 7.000 signatures recollides en favor del projecte del seu nou centre.