REPORTATGE l El preu del lloguer a Badalona arriba a màxims històrics

  0
  160

  El lloguer a Badalona ha anat escalant els darrers anys i continua marcant màxims històrics. Segons les últimes dades oficials d’Incasòl, el preu mitjà del lloguer a Badalona és de 843,74 euros mensuals. Aquesta és una xifra molt superiors a ciutats properes com Santa Coloma de Gramanet (674,20 euros) o Hospitalet de Llobregat (770,30), i similar a la d’altres com Sant Adrià de Besòs (864,43). La tendència és molt similar a la de la resta de Catalunya que llogar un pis és més car que mai. Durant aquest segon trimestre de 2023, s’han pagat uns 830 euros mensuals de mitjana, un 2% més que en l’arrencada de l’any. 

  Segons l’Índex Internacional de Lloguers de HousingAnywhere del tercer trimestre de 2023, a Barcelona, els apartaments han mantingut aquest últim trimestre un preu estable, sense increments, mentre que el preu de les habitacions ha augmentat un 3,3%. No obstant això, els estudis han reduït el seu preu fins a un 8,3% a la capital catalana respecte al passat trimestre. El preu mitjà dels apartaments a Barcelona és de 1.500€.

  Segons les dades oficials, a Badalona aquest any s’ha superat per més de 150 euros de mitjana el darrer pic històric que va haver-hi el 2008, el màxim precrisi. A causa de la crisi econòmica posterior al 2008, va haver-hi un descens fins que el 2014 el preu del lloguer va tocar fons fins als 538 euros. A partir del 2017 s’ha vist un increment constant fins a arribar a l’actual màxim històric l’any 2023.


  El Gorg i la Mora, els barris amb el lloguer més car

  Si posem una lupa a la ciutat de Badalona i separem l’oferta d’habitatge en diverses zones podem trobar unes diferències notables. Segons les dades d’Incasòl del desembre de 2022, la zona on hi ha el preu de lloguer més car es troba en el barri del Gorg i La Mora (1.228€). La revalorització dels terrenys a causa de la construcció del Canal del Gorg s’ha sumat al fet que es lloguin molts edificis de nova construcció. Els barris del Centre, Coll i Pujol i Dalt de la Vila són la segona zona més cara amb una mitjana de 1.034€. Per contra, els barris on hi ha el lloguer més barat són als d’Artigas, Congrés, El Remei, Sant Roc (605€) i a Les Guixeres i Pomar (639€). Segons aquestes dades, els barris amb el lloguer més car (El Gorg i la Mora) es troben enganxats als que tenen un lloguer més baix (El Remei Sant Roc i Artigues).

  Des del Diari de Badalona, hem fet la prova de buscar a Idealista un pis per menys de 850 euros al mes i, únicament, hem trobat cinc opcions en tota la ciutat. Dos dels pisos ubicats al barri de Lloreda per 850 euros (un 85 metres quadrats d’un primer pis sense ascensor i un altre de 75m2). A altres barris, com Bufalà, els trobem de prop de 60 m2 i a altres barris com Mas Ram de 45 m².

  46 desnonaments aquest mes d’octubre a Badalona, com a mínim

  Des de la Plataforma Sant Roc Som Badalona denuncien que aquest mes d’octubre han notificat un total de 46 desnonaments a la ciutat, encara que asseguren que n’hi ha més. Des de l’entitat parlant d’un “fracàs del model social es posa de manifest amb els centenars de famílies que no poden accedir a un pis amb normalitat”. A més, culpen a la passivitat de l’Ajuntament de Badalona per la seva inexistent política d’habitatge. Els col·lectius més afectats pels desnonaments són les dones a càrrec d’infants.
  Enguany ha nascut una altra entitat amb l’objectiu d’erradicar aquesta situació de falta d’accés a l’habitatge a Badalona: el Sindicat de l’Habitatge de Badalona. L’Enric Rosero, un dels portaveus del sindicat, explica que el sindicat es va fundar gràcies a un treball col·lectiu de reflexió i anàlisi i compartint experiències amb els companys de moviments per l’habitatge. “A Badalona hi ha uns tres desnonaments al dia i és un dels mercats de lloguer més ‘tensionats'”. Rosero assegura que l’augment dels lloguers dels darrers anys ha arribat a un punt insostenible. “Moltes persones es pensen que l’única problemàtica de l’habitatge és el desnonament. Aquesta és la forma més violenta, però abans d’això hi ha molts altres problemes. Per exemple, els preus desorbitats del lloguer, quan l’habitatge és un dret bàsic”.

  “A Badalona hi ha uns tres desnonaments al dia”

  El sindicat encara es troba en un moment de donar-se a conèixer i està fent una sèrie d’assemblees per tota Badalona per explicar el funcionament, objectius i forma de treballar del sindicat centrat a aconsellar i ajudar als afectats per desnonaments.

  Els objectius del sindicat són lluitar per un habitatge gratuït i de qualitat per tota la classe treballadora, augment de les llibertats polítiques, contra l’urbanisme capitalista, expropiació del guany capitalista, acabar amb la problemàtica d’habitatge.

  “No podem normalitzar que hi hagi desnonaments de forma diària a Badalona”

  A banda de zones com els barris de Sant Roc o Sant Crist, des del sindicat també es posa l’ull en espais com el nou barri del Gorg o La Mora que han crescut “fent fora als seus veïns de tota la vida amb els alts preus del lloguer”. Les noves construccions d’habitatge a Badalona a barris com el de La Mora, del qual parlàvem en el reportatge de la passada edició, han portat a algunes situacions surrealistes. El periodista badaloní Iu Forn denunciava a Twitter la construcció d’un bloc adossat al Pont de Sant Lluc, el nou pont de la Cros.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí