El socialista Àlex Pastor arriba a l’alcaldia després de la moció de censura a Sabater

  0
  35628276_2070177786325761_5955690867141378048_n.jpg

  Canvi a l’alcaldia de Badalona, a menys d’un any de les eleccions municipals del proper any. La moció de censura ha tirat finalment endavant amb els vots del PP, PSC i Cs i el cap de files i primer secretari dels socialistes a la ciutat, Àlex Pastor, ha estat investit alcalde en substitució de Dolors Sabater. L’emoció i la tensió al ple de Badalona s’ha mantingut fins a l’últim segon. El PP de Xavier Garcia Albiol, que era qui tenia la clau de la moció, ha mantingut en suspens el seu posicionament al ple fins al punt d’arribar a demanar un recés de 15 minuts per acabar-s’ho de pensar. El nou alcalde, Àlex Pastor, ha assumit que la governabilitat “no serà fàcil” amb només tres regidors, però promet “diàleg” amb tots els partits i assegura que el canvi d’alcaldia “val la pena” per garantir un Ajuntament “transparent, eficaç, treballador i que garanteixi la plena neutralitat institucional”. L’alcaldessa sortint, Dolors Sabater, ha retret al PSC que s’hagi aliat amb el PP de Xavier Garcia Albiol per arribar al poder, nega la guerra de banderes i avisa la ciutadania que el PSC vol “capitalitzar accions que el govern deixa a punt de solfa per fer creure que ha estat arribar i moldre”.

  El ple d’aquest dimecres ha tingut emoció fins al darrer instant. Després d’una intervenció de més de vint minuts en la que constantment ha parlat en condicional sense aclarir què acabaria passant, Albiol ha donat el seu sí a la moció de censura tot advertint el nou alcalde que serà un alcalde “totalment transitori” durant poc més de deu mesos: “No governen perquè generin confiança, sinó perquè a deu mesos de les eleccions aquesta és l’única possibilitat d’apartar Sabater”, ha etzibat Albiol. Albiol ha retret als socialistes el seu suport a Sabater el 2015 i lamenten que hagin trigat tres anys a assumir el seu “error”.

  També ha donat suport a la moció de censura el regidor de Cs, Juan Miguel López: “Als municipis ha de prevaldre l’interès pels veïns per davant de l’interès per les ideologies i des del primer dia hem anunciat el vot a favor del canvi”. El vot de Cs, assegura López, serà “lleial” al nou govern, a qui ha demanat “que no descuidi els barris”

  Governabilitat difícil segons Pastor

  El nou alcalde de la ciutat, Àlex Pastor, ha reconegut que el temps que falta fins a les pròximes municipals del maig de 2019 serà de difícil governabilitat. Pastor també reconeix que un any “no és molt temps” per desplegar la seva acció de govern però “suficient per retornar el diàleg i la via dels grans consensos” a Badalona.

  En aquest sentit, Pastor ha acusat l’alcaldessa sortint, Dolors Sabater, de ser la responsable de la moció de censura per no haver “preservat la neutralitat i respectat el pluralisme” de la institució: “Badalona no és independentista i les accions unilaterals de l’alcaldessa ens han portat fins aquí”. El que no ha desvetllat el nou alcalde és la composició del futur govern municipal i de quina estructura es dotarà per assumir la gestió de la ciutat amb només tres regidors d’un total de 27 que hi ha al ple. “Si ha de ser amb tres regidors serà amb tres, no tenim por a la feina i ens deixarem la pell pels veïns”, afirma.

  Pastor ha explicat que les tres primeres mesures que durà a terme serà obrir el diàleg amb la resta de partits i regidors, parlar amb els treballadors de l’Ajuntament per expressar-los la plena confiança en la plena professionalitat i començar a desplegar actuacions previstes en el pressupost municipal, un extrem que els membres de l’actual govern municipal li han retret.

  Sabater demana que continuïn les polítiques engegades

  L’alcaldessa sortint, Dolors Sabater, ha retret a Pastor que basi el seu mandat en “capitalitzar” accions del govern sortint per “presentar-se com a salvadors”. Tot i això, Sabater li ha demanat que vetlli perquè les polítiques en marxa s’apliquin i no s’aturin: “Hi ha qüestions en marxa que no es poden quedar aturades, però no sabem quin tipus de pactes han fet amb el PP”.

  En aquest sentit, els socis de Sabater al govern sortint han acusat al nou executiu socialista de fer un govern “que va de gorra”, en paraules del portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA, Àlex Mañas. “Hem executat la majoria de projectes amb els vostres vots i molts a proposta vostra”, ha dit l’ecosocialsita al nou alcalde.

  Sabater també retreu al PSC que tot i haver impulsat la moció de censura per la via de la qüestió de confiança vinculada a l’aprovació dels pressupostos, no s’hagi fet cap menció als comptes municipals durant el ple d’aquest dimecres i assegura que el seu nou govern els genera “poca” confiança: “Zero propostes, zero aportacions”.

  La fins avui alcaldessa de la ciutat també ha carregat durament contra el fet que el PSC s’hagi valgut dels vots del PP per guanyar l’alcaldia. Sabater qualifica el PP de Badalona com “la cara més xenòfoba” dels populars i avisa els socialistes que Albiol ja ha començat la campanya electoral “i li estan fent el joc”.

  El cap de files d’ERC també s’hi ha referit i ha assegurat que “alguns han excel·lit en l’intent de propagar la fractura” i avisa que “el 2019 no es podran oblidar algunes lliçons de les darreres setmanes”. El PSC, assegura, ha caigut en la “moció trampa, del primer acte electoral d’un PP en liquidació a Catalunya”

  Sobre les acusacions de no respectar la neutralitat institucional, Sabater ha negat que el seu govern entrés en una “guerra de banderes” i assegura que demanar la llibertat del presos polítics és un posicionament institucional davant una injustícia “com quan reclamem pensions dignes per als jubilats, que tampoc som neutres”.

  “Garantir la neutralitat és rebre els vots del PP?” ha afegit el portaveu de Guanyem, José Téllez, en un discurs ple d’ironies en el que fins i tot ha parafrasejat Rajoy tot assegurant que “És Albiol qui escull l’alcalde”. Téllez ha recordat al PSC que “ha passat de revalidar majories absolutes a ser un grup es descomposició a l’Ajuntament” que ara “governarà de genolls davant l’extrema dreta”.

  La regidora no adscrita, l’exsocialista Conxita Botey, i el regidor del PDeCAT, Pere Martínez, s’han alineat amb el govern sortint i també han votat en contra de la moció de censura, mentre que el regidor d’Units per Avançar, Jordi Subirana, s’ha abstingut. A fora, a la plaça de la Vila, un grup de ciutadans, i també a la planta baixa de la Casa de la Vila, han seguit el ple, que ha durat més de 3 hores. Un cop acabat, un centenar de persones han cridat contra el nou alcalde i un cop ha baixat a plaça l’exalcaldessa, Dolors Sabater, l’han aplaudit. No s’ha registrat cap incident.