El TSJC anul·la el pla urbanístic aprovat el 2008 per a l’entorn de la plaça Pompeu Fabra

  0
  Plaça de Pompeu Fabra.JPG

  14/09/2013 – El projecte, impulsat pel govern del PSC, CiU i ERC, queda anul·lat i l'Ajuntament haurà de refer-lo.

  El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anul·lat el planejament urbanístic que l’Ajuntament de Badalona va aprovar el 2008 per a l’Illa Central, espai al voltant de l’actual plaça Pompeu Fabra, al centre de la ciutat.

   

  La modificació del Pla General Metropolità (PGM) als carrers de la Creu i d’Anselm Clavé proposava que les construccions al voltant de la plaça tinguessin una alçada de planta baixa més sis pisos, mentre que el PGM preveia únicament una alçada de planta baixa més quatre plantes. El nou planejament preveia locals comercials a les plantes baixes i una ordenació perquè totes les façanes seguissin un mateix estil estètic. Al planejament no hi havia un increment del sostre residencial i conforme a això no es va considerar necessària cap dotació d’habitatge protegit –malgrat això l’Ajuntament va anunciar que es faria una promoció d’habitatge protegit, concretament a la cantonada del carrer Jaume Solà-. D’altra banda, també es constituïen petits polígons d’actuació als que s’assignava una càrrega urbanística per contribuir als costos d’urbanització generals de tota la zona.

   

  El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha considerat nul de ple dret aquest planejament aprovat per l’Ajuntament per haver considerat que no era necessària la dotació d’habitatge protegit; per delimitar els àmbits de gestió tant per a polígons com per a l’anomenat àmbit d’actuació urbanística comuna; per resultar “econòmicament i financerament inviable” i per no tenir memòria social aprovada per òrgan competent i sotmesa al tràmit d’informació pública.

   

  Fa un any i mig ja hi va haver una altra sentència que va donar la raó a un particular que havia litigat per no haver de pagar una càrrega urbanística per contribuir als costos d’urbanizació de tot l’espai, més enllà del polígon d’actuació a on hi havia la seva propietat.

   

  L’alcalde Xavier Garcia Albiol ha afirmat que “la necessitat d’ordenar aquest espai al voltant de la plaça Pompeu Fabra és innegable, però el PSC va proposar fórmules molt arriscades que han acabant essent impossibles”.

   

  El PSC, que llavors governava la ciutat amb CiU i ERC, assegura que el planejament va superar tots els tràmits legals, va ser també aprovat per la Generalitat de Catalunya i si hi ha algun motiu que hagi alentit el projecte “ha estat la crisi econòmica i l’esclat de la bombolla immobiliària”. Respecte de les crítiques d’Albiol, els socialistes argumenten que el PP no es va posicionar contràriament quan el projecte es va dur a Ple i consideren que, si creia que es tractava d’un pla poc adequat, “ha tingut ja dos anys per presentar una modificació”. “Dos anys perduts per la seva pròpia desídia i incapacitat”, espeten.