“Espero tenir la confiança dels veïns de Badalona el 27-S “

  0
  20246986803_3616ed20f6_k.jpg

  04/09/2015 – Parlem amb l'exalcalde i candidat del PP al Parlament, Xavier Garcia Albiol, sobre Catalunya, el 27-S i Badalona.

  Garcia Albiol volia ser el candidat català del PP?

  Jo volia ser alcalde de Badalona i els veïns em van fer confiança. Com he estat a l’oposició i els companys m’han demanat que assumeixi la responsabilitat de ser el candidat a la Generalitat, per a mi és un honor. Però no significa que deixi el meu compromís a la ciutat.

   

  Si hagués aconseguit l’alcaldia a Badalona, hauria acceptat?

  És un escenari que no s’ha produït. Si hagués seguit, ho hagués intentat fer compatible, però no s’ha produït.

   

  Qui li va proposar?

  Alícia Sánchez Camacho em proposa al comitè executiu, i també vaig rebre el recolzament de la direcció nacional.

   

  Aquest mes d’agost ha estat visitant diferents municipis catalans per explicar el seu projecte. Ha tingut bones sensacions?

  Estic notant moltes receptivitat de les persones de les quatre províncies. Estic molt esperançat en convertir el nostre projecte en el principal referent per a tots aquells que se sentin catalans i espanyols.

   

  I quan ha marxat fora de Catalunya?

  També, a Madrid i altres indrets l’acceptació és bona. Però el què importa és Catalunya.

   

  Quins resultats espera?

  Espero convertir el PP en el principal referent no independentista al Parlament. És impossible poder avaluar a nivell d’enquestes la nostra evolució. Veiem tendència a l’alça, però no podem parlar de xifres quan tindrem un Parlament més repartit i fragmentat.

   

  Creu que pot extrapolar el vot que a Badalona ha aconseguit més enllà de la marca PP a les parlamentàries?

  El projecte que represento va més enllà de sigles i ideologies. Pretén que totes aquelles persones que no se senten independentistes i volen continuar formant part de Catalunya i Espanya es vegin identificades. Deixar de banda ideologies, que és el que vaig fer a Badalona i em va permetre guanyar la confiança dels veïns.

   

  Espera que Badalona el recolzi?

  Cada elecció és diferent, però espero tenir la confiança majoritària dels veïns de Badalona per primer cop en unes autonòmiques.

   

  Aquests dies ha posat sobre la taula l’opció d’un govern format per PP, C’s i PSC. Però per poder sumar més que els partits favorables a la independència o el dret a decidir, haurien de mobilitzar molt votant. Creu que és una opció real?

  Aquells que no volem trencar amb Espanya estem obligats, el dia 28, a seure en una taula i buscar un acord de mínims perquè ningú pugui exercir accions per intentar separar Catalunya. PP, PSC i Ciutadans. El PSC juga a una ambigüitat, Iceta ja ha dit que no vol seure amb nosaltres ni amb Ciutadans, però espero que reflexioni. Si existeix la possibilitat d’un govern alternatiu, perfecte. Si no, que almenys hi hagi uns mínims per evitar trencar amb Espanya. Jo vull tenir de companys de viatge a Ciutadans i, si pot ser, al PSC.

   

  Però vostè ha criticat durament tots dos partits.

  Estem en una fase de precampanya i tots ens hem de posicionar molt clar. Però jo ara mateix he d’intentar convèncer al major nombre de persones possible de que el meu projecte és el més adient, per això he de posar sobre la taula les contradiccions de la resta de candidatures. En el cas de Ciutadans, per exemple, m’ha sorprès que Albert Rivera deixés la política catalana en uns moments com aquests. En el cas del PSC, crec que no s’ha d’estar enmig, sinó prendre un posicionament clar. Els nostres rivals són aquells que volen trencar Catalunya.

   

  L’opció de la coalició la duria a terme tot i no ser llistes més votades. Quina seria la diferència amb el que va passar a Badalona al maig?

  Defenso que ha de governar la llista més votada. Però a Catalunya es donen circumstàncies excepcionals, i és que hi ha una candidatura que, si guanya, vol iniciar un procés de trencament de Catalunya amb la resta d’Espanya. Calen mesures igualment excepcionals.

   

  La reforma exprés del Tribunal Constitucional és una mesura excepcional?

  Crec que és una bona iniciativa reforçar els òrgans judicials perquè el TC pugui garantir les sentències. A Artur Mas no li agradaria que els ciutadans no acomplissin les lleis del Parlament. Hem dotat de més instruments al Constitucional.

   

  Però es qüestiona la manera i el moment.

  És respectable. Segurament es podria haver fet un any abans, però també és cert que fa pocs mesos de la creació d’aquesta candidatura de dos partits que vol declarar la independència. Es legisla quan es creu més oportú. En qualsevol cas, les institucions que respectin les sentències, no tenen que témer res.

   

  Creu que ha endurit el discurs que fins ara adoptava Alícia Sánchez Camacho?

  En absolut. Crec que defensem el mateix, cadascú a la seva manera. Volem presentar un projecte atractiu. El nostre principal objectiu és evitar separar Catalunya d’Espanya, no crec que sigui un plantejament dur.

   

  Sí s’ha mostrat taxatiu amb temes vinculats a la immigració, com ara amb la Seguretat Social. Podríem dir que l’estratègia de màrqueting polític es basa en els mateixos pilars que li van donar resultat a Badalona?

  No. Els responsables polítics hem de saber quins són els problemes reals dels ciutadans. A Badalona hi havia un problema d’incivisme en el seu moment i es va afrontar. En aquests moments, el centre del debat català és el repte de trencament que presenta Artur Mas, a més de crear llocs de treball, per exemple. També hi ha determinades zones on hi ha problemes d’incivisme i delinqüència, i això serà una part rellevant del nostre programa.

   

  Vostè ja porta aquesta marca implícita.

  Però per exemple jo no he parlat d’immigració. De fet, m’he pronunciat a favor de l’acollida de refugiats perquè és un drama humà. No he parlat d’immigració en campanya.

   

  Fa uns dies, Dolors Sabater explicava que li ha enviat una carta perquè expliqui la relació de l’Ajuntament amb la trama Púnica. Li ha respost?

  No hi ha cap relació. Abans que esclatés tot aquest cas, em vaig reunir amb una empresa francesa, com em vaig reunir amb set o vuit de les principals multinacionals espanyoles que també tenen àrea de negoci de l’estalvi energètic. Aquesta empresa francesa ens va deixar la seva proposta, i els hi vam dir que els avisaríem si convocàvem el concurs però finalment no ho vam fer perquè no estava dins de les nostres prioritats d'aquell moment. Per tant és impossible que hi hagi cap relació.

   

  Després dels resultats del mes de maig, creu que el PP necessita una reestructuració?

  Ja hem fet algunes renovacions pel que fa a direccions, vicesecretaris, presidents de comunitats autònomes…però tots els partits ens hem d’adaptar a les noves realitats. A la primavera, al congrés nacional, estic segur que serem capaços d’adaptar-nos a les noves demandes dels ciutadans. Sempre hem estat capaços d’avançar-nos a les noves tendències.

   

  Si se li proposés formar part del PP a nivell estatal, deixaria Badalona para marxar a Madrid?

  Tinc compromís amb Badalona i Catalunya. EL que no faré serà anar saltant per acabar a no sé on. Estic amb un projecte que s’ha de consolidar i vull dedicar els propers anys a Catalunya i Badalona.

   

  Quina seria la primera mesura de Garcia Albiol com a hipotètic president de la Generalitat?

  De reducció de despesa però amb una càrrega de simbolisme important: suprimiria els òrgans que ha creat l’actual govern per aixecar una estructura d’estat i aprimaria l’aparell polític de Convergència, segurament començant per TV3. Reduiria a la meitat el nombre de canals.

   

  Què creu que passarà el 28S si els partits favorables a la independència obtenen majoria?

  Els catalans tindrem un problema seriós perquè intentaran la ruptura, però no se’n sortiran amb la seva. Però la situació generaria moltes tensions i problemes. I allà estaria donant la cara per la convivència si això arribés a aquest punt.

   

  Parlem de Badalona…s’esperava deixar de ser alcalde?

  No. Estava convençut que una part molt important de veïns em donarien suport, com així va estar, però vaig perdre l’alcaldia als despatxos.

   

  El PP ha de fer autocrítica a Badalona? La campanya a Badalona va estar mal enfocada?

  M’equivoco molt però intento encertar més. Segurament ens vam equivocar en coses però també vam fer bé unes altres, per això vam augmentar en nombre i percentatge de vots.

   

  Li va perjudicar més el ‘Netejant Badalona’ o l’afer de l’Estaca?

  El tema de l’Estaca era evitable, va ser un excés de cel. I el ‘Netejant Badalona’, em sento orgullós de voler defensar la ciutat de delinqüència i incivisme. Sé que se li va donar una interpretació diferent par part d’alguns, però em sento molt orgullós de la tasca que vaig fer.

   

  Què és el que ha fet millor a Badalona? I el pitjor?

  Millor, l’esforç perquè els veïns i els barris veiessin que tenien un alcalde que es preocupava i volia que tothom tingués els mateixos serveis i beneficis. Crec que vaig aconseguir reduir els desequilibris entre barris.

   

  Com per exemple?

  Temes de neteja, seguretat, manteniment de la via pública, guanyar espais.

   

  I el pitjor?

  M’he equivocat en molts aspectes, però no destacaria un d’especial del qual tingui un mal record.

   

  Es penedeix d’alguna decisió que hagi hagut de prendre com a alcalde?

  Sobretot en el primer any, des del punt de vista econòmic. L’ajustament de la plantilla de Televisió de Badalona, o no renovar contractes a personal de l’Ajuntament. Hi havia 150 treballadors menys a la casa quan vam marxar. No vam acomiadar ningú, però tampoc es va renovar. Va ser el més desagradable per poder mantenir l’equilibri de les arques municipals.

   

  Però en canvi el deute municipal ha crescut…

  Nosaltres reduïm el deute de l’Ajuntament, però les noves normes de comptabilitat pública diuen que també s’han d’incloure els organismes autònoms. Llavors, a l’endeutament reduït del Consistori, se li afegeix el dels organismes i sembla que hagi pujat. Puc prometre, i està documentat, que va baixar.

   

  Dolors Sabater i el nou govern l’han acusat a vostè i al PP de deixar certes qüestions sense lligar per entorpir la seva entrada, com ara disminució de la neteja, grades Badalona…

  Les grades estaven lligades i amb partida econòmica, i ho pot confirmar el president del Badalona. però la incapacitat de gestió del nou govern es manifesta en aquest aspecte i en altres aspectes que han portat a que la ciutat, en un temps rècord, estigui deteriorada com feia molts anys que no passava.

   

  En un període de temps tan curt tot es pot produir un canvi tan brusc com que el que vostè pinta?

  Han estat capaços de destruir en un temps rècord tot el que havíem aconseguit i que era aplaudit pels veïns. Al final el que importa és el que pensen els ciutadans, i la percepció que nosaltres tenim és que s’està empobrint la ciutat en serveis bàsics a marxes forçades.

   

  Però no se’ls hi ha donat ni els 100 dies de gràcia.

  No demanem miracles. Només diem que havien de seguir amb la mateixa dinàmica. El que importa, insisteixo, és el que creuen els veïns, i hi ha una sensació generalitzada de que la ciutat s’està deixant.

   

  L’alcaldessa s’està reunint amb els candidats al 27S. Ha parlat amb vostè?

  M’ha enviat una carta però l’alcaldessa hauria de deixar-se de tantes reunions de poses i fotografies i hauria de començar a preocupar-se pels barris.

   

  Es trobaran?

  No necessito reunir-me perquè m’expliqui els problemes, perquè els conec millor. Pot ser ha de ser ella la que em pregunti a mi sobre la realitat i necessitats de Badalona. La fotografia amb mi no la tindrà.

   

  Aquestes setmanes hem vist com a Badalona els encarregats de traslladar el missatge del PP són altres membres del seu equip. Això serà la tònica general o tornarà a agafar les regnes a partir del 27S?

  Crec que podem repartir papers en el grup. Tenim portaveu nou i tenim capacitat. Jo seguiré al front en el meu compromís, i tard o d’hora, si els veïns volen, tornaré a ser alcalde.