Gabriel Boric Font: el nou president de Xile té arrels badalonines

  0

  El nou president xilè va néixer fa 35 anys a Punta Arenas, la ciutat més al sud del país i capital de la regió de Magallanes i de l’Antàrtica Xilena, a tocar de la Terra del Foc. La seva família paterna és d’origen croat, i la materna també té un origen molt llunyà a Xile. Font és el seu segon cognom, fet que ja ens aporta pistes sobre la seva procedència catalana.

  Els orígens familiars de la mare de Gabriel Boric són a Badalona. Ja fa més d’un segle que els ancestres de Maria Soledad Font Aguilera van marxar de casa nostra per establir-se a Punta Arenas. De fet, des de l’inici de la seva carrera política, Gabriel Boric sempre s’ha mostrat orgullós dels seus orígens multiculturals i inclús ha anat fent piulades en català al seu perfil de Twitter.

  D’activista a president

  Activista estudiantil, advocat i polític independent, Gabriel Boric va estudiar a la British School de Punta Arenas abans de marxar a Santiago de Xile cursar la carrera de Dret. El 2008 va entrar a Izquierda Autónoma, un moviment polític estudiantil d’esquerres, i va anar encadenant càrrecs de representació fins que el 2013 va decidir presentar-se al Parlament. Va ser candidat independent i va fer servir la casa familiar com a seu electoral.

  Finalment va aconseguir l’escó per la regió de Magallanes, amb només 28 anys. Ja sent diputat, Gabriel Boric va ser un dels grans promotors de canviar la Constitució aprovada pel dictador Augusto Pinochet, amb un referèndum que va obtenir gairebé el 80% dels vots favorables. Tot seguit, el Frente Amplio el va designar com a candidat a president.

  El seu programa es basa en implantar un estat del benestar que segueixi el model europeu. Té un discurs obertament feminista i ecologista; en contra del model extractivista, i vol augmentar la recaptació d’impostos a les rendes més altes i als grans productors de coure.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí