Garcia Albiol admet haver fet declaracions “inapropiades” cap als gitanos romanesos

  0
  ok.JPG

  21/11/2013 – L'alcalde badaloní va seure ahir a la banqueta dels acusats de la Ciutat de la Justícia pel cas dels fullets; SOS Racisme i la Fiscalia demanen un any de presó i 8.100 euros.

  L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha admès a la Ciutat de la Justícia que algunes de les seves declaraciones en referència al col·lectiu de gitanos romanesos van poder ser “poc apropiades”. I és que aquest ahir va tenir lloc el judici contra el batlle ‘popular’ pels polèmics fullets repartits l’abril de 2010 en els quals es vinculava delinqüència i incivisme amb comunitats d’immigrants. SOS Racisme i la Fiscalia continuen demanant per al polític del PP un any de presó i una multa de 8.100 euros per un presumpte delicte de discriminació i provocació a l’odi.

   

  El fiscal Miguel Ángel Aguilar va sotmetre l’alcalde badaloní a un interrogatori amb moments tensos que van obligar el jutge a intervenir per recordar que el judici no era un “debat polític”. Aguilar va posar sobre la taula algunes de les declaraciones més polèmiques d’Albiol quan encara presidia l’oposició de l’Ajuntament de Badalona: “El col·lectiu romanès és una plaga per a la ciutat; han vingut a delinquir i robar”. L’alcalde va argumentar que els dies posteriors a la distribució dels fullets al barri de La Salut va atendre desenes de mitjans de comunicació i que en algún moment podria haver reproduït expresions “poc adequades” que lamenta. Tot i així, va demanar que es valori amb “equitat” la “globalitat” de les seves declaraciones i de les seves actuacions durant els darrers anys que, apunta, no poden ser situades fora de la “normalitat i la democràcia”.

   

  Garcia Albiol va explicar que no es van arribar a repartir ni 1.000 fullets ja que, un parell de dies després d’iniciar la distribució, es va crear una gran controvèrsia que focalitzava el debat entorn a si la publicació resultava xenòfoba o no, quan l’objectiu del PP era “transmetre les problemàtiques socials” de barris com Llefià, La Salut o Sant Roc. “No preteníem menysprear ningú, només explicar les nostres propostes alternatives als problemes”. Així mateix, va destacar que les fotografies incloses al díptic eren imatges que els propis veïns feien arribar a mode de queixa al Partit Popular, i d’altres publicades a articles d’alguns diaris sobre la conflictivitat social d’algunes zones de la ciutat.

   

  L’advocat de SOS Racisme considera que “la llibertat d’expressió del senyor Garcia Albiol acaba on comença la llibertat i el dret d’un sol gitano romanès a no ser injuriat”. “Creiem que aquest senyor ha arribat a l’alcaldia de Badalona insultant a tot un col·lectiu, i per això demanem la pena mínima que el Dret espanyol contempla per a aquests casos”, va manifestar el lletrat.

   

  Després de la finalitzar la sessió, Garcia Albiol va afirmat que, la d’ahir, va ser una jornada “dura” i va transmetre que veu una “injustícia” veure’s en una situació així per reflectir una realitat “objectiva” de Badalona i defensar els interessos de molts veïns.

   

  Concentracions de rebuig i suport

   

  Prop de 300 ciutadans es van acostar fins a la Ciutat de la Justícia per mostrar el seu rebuig o el seu suport a l’alcalde abans del judici. Més d’un centenar de persones van acudir convocades per SOS Racisme, acusació particular de la causa, i Àgora Badalona, una plataforma que aplega una trentena d’entitats  i col·lectius de la ciutat, entre ells ICV-EUiA -que va estar present a través d’alguns dels seus regidors municipals-, sota el lema “Cap racista als ajuntaments”.

   

  D’altra banda, uns 150 veïns i veïnes es van desplaçar a les instal·lacions judicials amb cinc autocars, posats a disposició pel propi Partit Popular des de diferents barris de Badalona. Entre els presents es van poder veure diferents càrrecs de confiança del govern local i des de l’oposició s’ha criticat la seva presència a les portes del judici durant hores de treball; fonts municipals han esclarit que els membres de l’equip de govern presents havien demanat dia lliure per assistir-hi. L’alcalde també va rebre el suport de la majoria dels seus regidors, així com de la presidenta del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, i de diferents líders ‘populars’, com ara Alberto Fernández Díaz.