Garcia Albiol treu pit amb la policia de barri però lamenta no disposar de més agents

  0
  Detall porta furgó.JPG

  15/10/2013 – L'alcalde ha valorat molt positivament el balanç de les actuacions d'aquest sector de la Guàrdia Urbana durant el darrer any; ha anunciat que hi haurà convocatòria de noves places del cos a principis de 2014.

  El govern municipal de Badalona va presentar ahir les xifres relatives al funcionament de la Guàrdia de Barri durant el seu segon any d’existència. Des de principis de mandat, la seguretat ha estat un dels cavalls de batalla de l’alcalde Garcia Albiol, que ahir va tornar a treure pit amb un element de gestió que considera “consolidat” a nivell d’intervencions i “resolució de molts problemes dels ciutadans”.

   

  Aquesta unitat de la Guàrdia Urbana va ser creada el mes de setembre de l’any 2011 com a policia de proximitat amb l’objectiu de mantenir un contacte directe amb veïns, centres escolars, comerços i entitats dels diferents barris de la ciutat. Vinculada a ella hi ha la Unitat de Suport de Guàrdies de Barri, la Unitat Territorial Ciclista i la Unitat Territorial Terrestre.

   

  Aquest sector de la policia local està destinat, sobretot, a oferir una “atenció personalitzada per resoldre problemes derivats de comportaments incívics i de molts tipus com molèsties per sorolls, brutícia, absentisme escolar, comissió de petits delictes i, en general, l’incompliment de les ordenances municipals”.

   

  Entre el setembre de 2012 i l’agost de 2013, la Guàrdia de Barri ha realitzat 819 intervencions per incivisme; s’han fet 210 actes per infraccions a l’Ordenança de Civisme i 53 per infraccions a l’Ordenança de Neteja. Per altra banda, s’han inspeccionat 446 habitatges i finques per controlar les seves condicions higièniques i sanitàries i 449 locals per comprovar les condicions de seguretat i la situació de les respectives llicències d’activitats. També s’han fet 257 intervencions i requeriments en casos de venda ambulant.

   

  Pel que fa a l’àmbit de seguretat ciutadana, ha efectuat 2.038 identificacions policials i ha aixecat 35 actes per infraccions a la Llei de Protecció Ciutadana, a més d’intervenir en 20 incendis. També han efectuat 31 compareixences penals i 77 actes processals, bàsicament per delictes contra la propietat com furts, i robatoris; o contra les persones, com lesions i amenaces.

   

  En l’àmbit de policia assistencial i de proximitat, ha participat en 983 mediacions de conflictes i ha atès 4.924 requeriments de particulars. Durant aquest període, com a policia de trànsit han posat 2.999 denúncies per infraccions d’estacionament; han detectat 1.683 vehicles abandonats i han realitzat 834 denúncies per abandonament. A més han intervingut en 19 accidents de trànsit.

   

  L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, s’ha mostrat molt satisfet dels resultats obtinguts i de l’increment del nombre d’agents destinats al carrer des de l’inici del seu mandat. També ha explicat que són les limitacions pressupostàries les que l’impedeixen incrementar de forma substancial el nombre d’agents de la Guàrdia Urbana: “A mi m’agradaria tenir més policies al carrer; de fet si pogués tenir un policia a cada cantonada seria l’alcalde més feliç del món”. Tot i això ha anunciat que l’Ajuntament espera poder convocar noves places d’agents a finals d’aquest any o principis del vinent.

   

   

   

  Quadre resum de les actuacions de la Unitat de Guàrdies de Barri

  (període comprès entre l’1 de setembre de 2012 i el 31 d’agost de 2013) :

   

   

  Àmbit de Seguretat Ciutadana

   

  Identificacions policials

  2.038

  Actes per infracció a LO1/92 de Protecció Ciutadana

  35

  Compareixences penals

  31

  Actes processals (compliment ordres judicials o policials)

  77

  Intervencions en incendis

  20

   

   

  Àmbit de Policia Assistencial i de Proximitat

   

  Contactes amb centres escolars (proteccions, entrevistes…)

  3.440

  Contactes amb establiments comercials

  14.572

  Absentisme escolar

  30

  Mediació de conflictes

  983

  Requeriments de particulars (veïns, comerciants…)

  4.924

   

   

  Àmbit de Policia de Trànsit

   

  Denúncies per infraccions d’estacionament

  2.999

  Control i gestió de vehicles abandonats

  1.683

  Denúncies d’abandonament

  834

  Intervenció en accidents de trànsit

  19

   

   

  Àmbit de Policia Administrativa (reglaments, ordenances…)

   

  Inspecció d’habitatges o finques

  446

  Inspecció d’establiments i/o locals

  449

  Inspeccions de via pública

  759

  Actes aixecades per anomalies i infraccions via pública

  279

  Intervencions i requeriments per venda ambulant

  257

  Intervencions per incivisme

  819

  Actes per infracció a OM de Civisme

  210

  Actes per infracció a OM de Neteja

  53

   

  CiU creu que el model policial del PP és “insuficient”

   

  “210 actes per incivisme tramitades per la Guàrdia de Barri en un any és una xifra ridícula al costat de les 416 dels primers 6 mesos de 2010 realitzades llavors només pels agents de la Unitat de Civisme”, va etzibar ahir el president del grup municipal de CiU, Ferran Falcó. El convergent creu que hi ha “diferència en termes d’eficàcia i relació cost/benefici entre el model actual i el sistema d’unitats especialitzades i polivalents que hi havia en l’anterior mandat”.

   

  Falcó ha recordat que “l’actual guàrdia de barri, que en realitat opera en districtes sencers, deixa de treballar a les 6 de la tarda, i per tant no s’ocupa dels problemes d’incivisme i convivència que s’agreugen quan les persones surten de la feina o dels centres educatius”. En aquest sentit, reclama al govern del PP que “es recuperin com a mínim la Unitat de Civisme i la Unitat de Convivència, que actuaven a qualsevol hora del dia, autogestionant-se en funció dels problemes que es detectaven, i per tant actuant a qualsevol moment del dia”. La recuperació d’aquestes unitats permetria, segons el regidor, complementar la feina dels policies de barri, una feina que per a Falcó “valdria la pena repensar”.

   

  El líder de CiU ha dit que “el balanç de l’actuació en un any de la guàrdia de barri demostra que el model és totalment insuficient si tenim en compte que el seu cost -que suposa un complement salarial d’uns 350 euros per agent al mes- no ha comportat una disminució clara dels problemes d’incivisme, ja sigui el vandalisme urbà, les molèsties per sorolls a l’espai públic, o la gestió de la convivència dels gossos a carrers i places”.