Ja podem dissenyar el Dimoni d’enguany

  0

  Tot i que les festes de Maig encara ens queden molt lluny, aquelles persones que vulguin ja poden presentar els seus dissenys del que serà el Dimoni d’enguany.

  D’aquí un mes, el divendres 14 de febrer, s’acabarà el termini per poder presentar les obres al vint-i-dosè concurs Crema’l tu!, Premi de Disseny del Dimoni de Badalona de les Festes de Maig convocat per l’Ajuntament de Badalona, per mitjà de l’Àmbit d’Educació i Impuls de Ciutat. La voluntat del concurs és donar a la ciutadania l’oportunitat de dissenyar un dels símbols culturals de la ciutat: el Dimoni de les Festes de Maig.

  El disseny guanyador prendrà forma i es construirà amb una estructura de fusta d’entre 12 i 14 metres i es plantarà a la platja uns dies abans de la Cremada, la nit del 10 de maig, a la vista de tota la ciutadania.

  Com cada any, les bases del concurs es mantenen. Algunes d’aquestes són, per exemple, que el disseny ha de ser original i inèdit, el guanyador de l’any passat no es pot repetir i el premi en metàl·lic serà de 1.000 €.

  Orígens

  La Cremada del Dimoni és una activitat cultural que se celebra a Badalona des de l’any 1940. La tradició es remunta a l’any 1785, coneguda gràcies a les descripcions que fa Rafael d’Amat i de Cortada, conegut popularment com a baró de Maldà, en el seu Calaix de sastre, on escriu “sent los mariners y pescadors gent de tabola i tunanteria, calaren foch a un figurón…”.

  La Cremada del Dimoni és l’acte central de les Festes de Maig de Badalona, que són el conjunt d’activitats culturals que se celebren al voltant del dia de Sant Anastasi, patró de la ciutat, l’11 de maig.  La Cremada del Dimoni és la festa gran de tots els badalonins i badalonines. L’any 1991 va ser declarada d’interès turístic per la Generalitat de Catalunya. La nissaga de dissenyadors i constructors del dimoni, des de l’any 1940, és llarga: Francesc de Paula Giró, Jaume Ribó, Domènec Giró, Miquel Xirgu, Emili Bultó i Tero Guzman, han contribuït a donar la representació del Dimoni. Des de l’any 2006 la construcció del Dimoni és obra de Ramon de los Heros, dibuixant i artista plàstic badaloní, especialista en construcció d’escenografies. I a partir de 1999, el disseny del Dimoni es tria a partir del concurs Crema’l tu!

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí