Joan Mayné repassa amb un llibre la història i evolució de la Cremada del Dimoni

  0
  llibre dimoni.jpg

  07/05/2015 – Aquest dijous 7 de maig, es presenta al Museu de Badalona el llibre La cremada del Dimoni de Badalona, de l'exdirector del Museu Joan Mayné.

  Aquest dijous 7 de maig, es presenta al Museu de Badalona el llibre La cremada del Dimoni de Badalona, de Joan Mayné, una publicació que s’emmarca en els actes que es fan enguany a la ciutat per commemorar el 75è aniversari de la cremada, que va ser declarada Festa d’Interès Turístic l’any 1991.

   

  El llibre recull com s’ha celebrat la festivitat de Sant Anastasi, copatró de la ciutat, des que l’any 1635 se li va construir el primer altar. El seu autor, Joan Mayné, és antropòleg i museòleg, a més d’exdirector del Museu de Badalona.

   

  La cremada del Dimoni de Badalona és un llibre profusament documentat i il·lustrat amb dibuixos i fotografies, algunes inèdites. La publicació explica la història del Dimoni, eix central de la Festa Major de la ciutat, i la seva cremada, un ritual que viuen cada any la nit del 10 de maig milers de persones la Nit de Sant Anastasi. La cremada és una de les tradicions més badalonines que, gràcies a aquest llibre, es presenta ara amb tot tipus de notes històriques contrastades documentalment, així com curiositats i anècdotes, alguns esbossos de dimonis i una interessant col·lecció de fotografies sobre el muntatge i la plantada dels dimonis que, fins avui, no havien sortit a la llum.

   

  La publicació també fa esment a les persones que han fet realitat aquesta festa. És en aquest apartat on es recorda la feina que fan els membres de les comissions de festes, molt especialment els dimoniaires, les biografies dels quals es recullen per primera vegada.