Jordi Serra i Albert Tomàs sumen els avals per poder ser candidats del PSC el 2015

  0
  23
  precandidats.JPG

  11/03/2014 – A falta del recompte oficial i de validar tots els recolzaments presentats, tots dos han passat la barrera dels 229 avals necessaris; el regidor Josep Duran es queda a les portes.

  Jordi Serra i Albert Tomàs seran els candidats a les primàries del PSC de Badalona. Almenys de moment i a falta del recompte oficial per part de la comissió encarregada, que, en principi, tindria un resultat definitiu el proper dijous.

   

  Després de la finalització del procés inicial, ahir a la tarda, l’exalcalde Jordi Serra havia presentat 433 avals, l’exregidor Albert Tomàs, 239, i el regidor Josep Duran, 124, pel que només els dos primers haurien passat el tall mínim de 229 suports, el 20% de la militància. El proper 17 de març, la Comissió Electoral del Partit proclamarà la relació definitiva de candidats i candidates del PSC a l'alcaldia de Badalona.

   

  Valoracions dels precandidats

   

  L’actual president del grup municipal a l’Ajuntament, Jordi Serra, s’ha mostrat “molt agraït i content pel procés, que ha servit, diu "per contactar un a un amb els militants" i "enfortir lligams interns del partit". “El projecte aplega un grup molt ample de persones que ha aconseguit 400 avals; són molts suports, sense enganys i sense mentides”.

   

  Albert Tomàs ha destacat la feina de tot el seu equip i ha agraït el recolzament “dels militants lliures que volen triar candidat”. “El PSC de Badalona no podia permetre’s no fer primàries per un tràmit burocràtic”, considera. Tot i aconseguir la fita –previsiblement-, Tomàs ha criticat la “manca de facilitats” en tot el procés i la xifra necessària per poder esdevenir candidat.

   

  Josep Duran, que des del principi va titllar de desorbitat el tall del 20% de la militància, es troba satisfet: “Sabia que no arribaria al límit marcat; considero que la xifra hauria d’haver voltat el 5-10%, una barrera que sí he passat”. En aquest sentit, Duran ha entregat un escrit per sol·licitar que l’Executiva l’accepti com a candidat –que es l’altra forma de poder participar de les Primàries-. “Els avals no haurien de ser un obstacle en unes primàries si demostres un recolzament suficient”. El regidor, a més dels 124 avals, ha presentat el suport de 170 ciutadans no militants, encara que la Comissió Electoral no els considerarà vàlids. Així mateix, fonts del partit afirmen que l’única forma de convertir-se en candidat era presentar el 20% d’avals, pel que la sol·licitud formal de Duran també seria desestimada.

   

  Res definitiu fins al recompte

   

  El recompte final podria portar alguna sorpresa. Albert Tomàs ha aconseguit el mínim d’avals més 10, i el marge d’error que es pot permetre és molt petit. Si entre tots els seus suports hi hagués més d’una desena d’avals duplicats -o nuls-, és a dir, que més d’una desena de companys li haguessin votat a ell i a un dels altres dos precandidats a la vegada, Tomàs també es quedaria fora. A priori, però, el socialista s’ha mostrat molt confiat i afirma que han parlat un per un amb cadascun dels 239 militants. Qui ja és virtualment candidat per a les eleccions del 2015 és Jordi Serra, amb quasi un 38% de recolzaments.

   

  En el cas de que es confirmi la presència de dos candidats, entre el 20 de març i el 4 d'abril es realitzarà la campanya electoral de primàries, i el dia 5 d'abril es duran a terme les Eleccions Primàries Obertes a tota la ciutadania, no només entre els militants. En el supòsit que només un candidat o candidata sigui proclamat, aquest hauria de ser ratificat en una Assemblea Extraordinària de militants, convocada a tal efecte, que es celebraria entre el 20 de març i el 3 d'abril. Diferents càrrecs del partit, tanmateix, han celebrat l’àmplia participació, de prop d’un 75% dels 1.149 militants.