La Generalitat obliga la Penya i l’Ajuntament a recular en la trama urbanística del Mas Ram

    0
    30
    MasRam.JPG

    19/02/2013 – Diversos errors tècnics de redacció i mancances documentals han provocat que el projecte no hagi tirat endavant; Ajuntament i Joventut deixaran "sense efecte el conveni" que regulava la permuta de terrenys.

    Darrerament havia quedat en segona línia d’actualitat però va ser el principal focus d’atenció política fa un parell de mesos i continua latent en les mirades d’alguns sectors de la ciutadania de Badalona. Parlem de l’entramat urbanístic generat al barri del Mas Ram entre l’Ajuntament i el Joventut de Badalona, amb l’objectiu de vendre uns terrenys del club a la cadena Mercadona, interessada en instal·lar-hi un establiment. Tot i la manifesta oposició veïnal, només restava el vistiplau de la Generalitat per completar l’operació. El govern autonòmic, però, ha tirat enrere el projecte; sembla que la Penya i la corporació municipal han de trencar l’acord elaborat fins ara i haurien de tornar a la casella de sortida.

     

    Segons es va anunciar durant la Comissió Informativa d’Àmbit de Territori de la passada setmana, el Joventut, a través de l’empresa Grogasa 22, SL, i Ajuntament han decidit resoldre “per mutu acord” i “deixar sense efecte el conveni” que regulava la permuta de terrenys del barri del Mas Ram. El motiu? Diversos errors tècnics de redacció i mancances documentals en la tramitació de l’operació urbanística que la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’àmbit metropolità de Barcelona no ha deixat passar. Ara serà el Ple qui decideixi aprovar o rebutjar el trencament d’aquest acord, encara que, a priori, l’oposició no posaria traves.

     

    La principal “premisa errònia” del procés és considerar el terreny on aniria el Mercadona “com a urbà”, quan el Pla General Metropolità considera aquests sòls “amb la trama corresponent a la identificació de parcs”. A partir d’aquí, se’n deriven altres errates; una d’elles, que el conveni preveu la cessió del 10% de l’aprofitament urbanístic, és a dir, espai públic, només sobre l’increment, i no sobre el total de l’actuació. Tot plegat ha portat les dues institucions a tancar el conveni i, en tot cas, reiniciar l’operació corregint els errors per tornar a elevar els documents a la supervisió de la Generalitat, sempre a través del filtre del Ple municipal. La repetició de tot el procés, però, tampoc garantiria el seu èxit; arribats a aquest punt, el Joventut hauria de cercar una altra fòrmula per donar sortida als terrenys i ingressar els diners que tenia previst rebre amb la seva venda.

     

    Tot i que res té a veure amb aquest capítol del ‘culebrón’ dels terrenys del Mas Ram, Mercadona continua a l’expectativa i exerceix de públic en una obra de la que encara es desconeix el final. No s’ha d’oblidar que els veïns del barri, contraris a l’arribada de la superfície comercial, van instar a la Fiscalia a investigar l’operació urbanística, en la qual veuen presumpta prevaricació i d’altres irregularitats. Davant aquesta situació, una de les preguntes sense resposta és fins a quin punt interessen els terrenys del Mas Ram a Mercadona.