La Generalitat revitalitzarà Dalt la Vila a instàncies de l’Ajuntament

    0
    24
    Conveni Dalt de la Vila 1.JPG

    27/10/2012 – L'històric nucli badaloní formarà part del programa Reviure Velles Ciutats, que combat el deteriorament físic del patrimoni arquitectònic i dels nuclis de les viles catalanes.

    El programa Reviure Velles Ciutats del Departament de Territori i Sostenibilitat té com a objectiu combatre el deteriorament físic del patrimoni arquitectònic i dels nuclis antics de les viles catalanes. En aquest sentit, l’Ajuntament de Badalona ha sol·licitat al Departament, a instàncies de la Regidora del Districte 1 de la ciutat, que es faci càrrec de la redacció del Pla de renovació i millora de l’espai públic del barri de Dalt de la Vila. El Pla fixarà els criteris de la futura intervenció, que haurà de ser respectuosa amb l’alt interès patrimonial de l’àrea, i acord amb els objectius de revitalització urbanística i econòmica i de potenciació de la seva identitat historicocultural.

     

    Dalt de la Vila, nucli històric

    El barri de Dalt de la Vila és l’hereu del nucli originari de la mateixa ciutat de Badalona. La fundació de Baetulo a la primera meitat del segle I a.C. s’emmarca en el procés d’assentament dels romans a la Laietània a través de la creació de petites ciutats al litoral. Baetulo fou fundada des de zero i la seva estructura seguia una trama urbanística ortogonal i regular, tot i que es va haver d’adaptar a la topografia accidentada del que avui dia és el Turó del Rosés.

     

    Malgrat la dificultat d’acreditació documental, tot sembla indicar que va existir una certa continuitat estructural entre la ciutat romana i la vila medieval. És a finals del segle X o a principis del segle XI que s’inicia la consolidació del nucli urbà medieval de Badalona, dit de Dalt de la Vila, damunt mateix on havia existit la ciutat romana de Baetulo, en el petit turó. En l’evolució de l’estructura urbana es fa palesa aquesta continuitat històrica.

     

    L’Ajuntament de Badalona ha compatibilitzat i enriquit el seu creixement urbanístic, econòmic i cultural amb la potenciació del seus origens i elements patrimonials, sobretot de la ciutat romana de Baetulo, que es troba sota l’actual, amb una intensa tasca arqueològica i museística. Malgrat això, l’estructura urbana del barri de Dalt de la Vila, que es manté com el nucli històric de Badalona, necessita recuperar la seva  identitat com a barri i com a espai urbà dins de la ciutat. Actualment hi viuen més de 4.000 persones en uns 1.600 habitatges.

     

    El Pla de renovació i millora de l’espai públic buscarà, per tant, la recuperació i revitalització d’aquesta àrea central de Badalona, al mateix temps que haurà de potenciar els eixos viaris principals i millorar la connexió amb el seu entorn urbà immediat.

     

    L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha dit que la signatura d’aquest conveni és un primer pas per dignificar el barri de Dalt de la Vila i convertir el nucli històric d’aquest municipi en un referent turístic a l’entorn de l’antiga ciutat romana de Baetulo.