S’inaugura l’escultura en memòria a les víctimes de la fàbrica Haissa

    0
    41
    DSCF0336.JPG

    16/03/2015 – Després de tres anys, la plaça dels Treballadors de la Haissa, al barri de la Morera, ja compta per fi amb l'escultura de Laia Soler en memòria de les sis víctimes que van perdre la vida el 17 de maig de 1974.

    Aquest diumenge s'ha destapat i col·locat a la plaça dels Treballadors de la Haissa, al barri de la Morera, l'escultura en memòria a les víctimes: Antònia Llanés, Eusèbia Llausen, Francesc Andreu, Francisca Vico, Glòria Parra i Josefa Lumbreras, que van morir en un tràgic incendi el 17 de maig de 1974 a la mateixa fàbrica de tèxtil Haissa.

     

    L'acte, que ha comptat amb la presència de l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol i l'escultora Laia Soler Canillas, ha estat destacat pels parlaments dels familiars i de les entitats promotores de la campanya '40 anys Haissa', com són l'Associació Cultural El Pedrís, l'Associació de Veïns de la Morera, la Fundació Ateneu Sant Roc, l'Equip de Pastoral Obrera i l'Escola d'Art i Superior Pau Gargallo. També s'ha llegit un poema musicat a càrrec del cantautor Lot Tortajada i s'ha gaudit de les actuacions del grup Munu i dels balls tradicionals de l'Esbart Sant Jordi i del Centre Aragonès de Badalona.

     

    L'escultura que té forma de coixinet de cosidora i on hi ha clavades sis agulles, una per cadascuna de les persones que van perdre la vida, es va encarregar l'any 2012 però l'Ajuntament no va voler assumir els prop de 4.500 euros i va decidir-se en col·locar una placa amb els noms de les víctimes. Des d'aleshores, l'escriptor i historiador Emili Ferrando Puig va escriure el llibre 'Haissa. Història d'una tragèdia obrera en el tardofranquisme', que reflecteix el dolor dels familiars, amics i dels treballadors que van viure la tragèdia. A partir d'aquí, es va crear el grup promotor '40 anys Haissa' amb què durant 10 mesos d'activitats culturals i musicals s'ha arribat a recaptar els fons necessaris i així recuperar aquesta obra.

     

    Destacar que la placa inaugurada ara fa tres anys a la mateixa plaça dels Treballadors de la Haissa es conservarà i s'instal·larà a partir d'ara al carrer Rubén Darío, entre els carrers de València i de Galícia, on estava situada la fàbrica de tèxtil.