La grip multiplica l’afluència a hospitals i centres d’atenció primària

  0
  24
  IMG_0137.JPG

  18/01/2018 – Can Ruti ha registrat pics en els que quasi s’han doblat les urgències.

  Com cada hivern, la grip s’ha convertit aquestes setmanes en una epidèmia i està causant estralls entre la població, també a Badalona. Els dos principals centre de referència sanitària de la ciutat, Badalona Serveis Assistencials i l’Hospital Germans Trias i Pujol, constaten l’accentuat augment d’atencions derivat de la passa i de les condicions climatològiques.

   

  Aquesta setmana, fonts de Can Ruti informaven que estan tenint “una afluència molt superior a la mitjana anual d’urgències”. De fet, els darrers dies s’han produït pics en els quals s’han registrat pràcticament el doble d’urgències que la mitjana habitual de l’any.

   

  El parc de llits es troba al 100% del seu funcionament, i també s’ha activitat la possibilitat de derivar pacients a sociosanitaris de l’entorn, quelcom habitual quan es produeixen situacions de massificació del centre.

   

  A més, s’ha reforçat el personal amb perfils com pediatres, metges i un equip d’infermeria a urgències, a més de pneumòlegs i internistes a les plantes d’hospitalització, segons fonts de l’hospital. En qualsevol cas, neguen que hi hagi una situació de saturació i asseguren que cap pacient està més de 24 hores esperant un ingrés, tot i admetre que l’atenció no és tan ràpida com es desitjaria.

   

  Des de Badalona Serveis Assistencials, apunten que els majors pics d’atenció s’han produït les dues darreres setmanes. Pel que fa a les Urgències de l’Hospital Municipal, la setmana més concorreguda va ser la del 1-7 de gener, on es van processar una mitjana de 172 visites diàries, un 25-30% més del que és habitual. També va augmentar el nombre d’ingressos a planta. La passada setmana, però, les xifres ja es van començar a moderar, i des de BSA esperen que continuïn baixant els propers dies fins tornar a nivells normals quan arribi febrer.

   

  En qualsevol cas, fonts de BSA indiquen que el nombre d’ingressos són lleugerament menors que el passat 2017, i que no es tracta pas d’una campanya de la grip especialment greu.

   

  Hores lliures de visites programades per dedicar a urgències

   

  En els centres d’atenció primària el nombre de visites d’urgència han sobrepassat les 1.700, quan una xifra més normal rondaria les 1.300. A més a més, però, la intensa afluència d’usuaris ha fet posar en marxa un sistema per augmentar la capacitat de visita. Durant els dies més concorreguts, els metges de família deixen hores lliures en la seva agenda de visites programades per dedicar-les a visites d’urgència. Aquestes visites extraordinàries, més les urgències pròpiament dites, han sumat unes 3.400 atencions durant una sola setmana.