La possibilitat d’una moció de censura contra Albiol planeja sobre el Ple de l’Ajuntament

  0
  46
  Albiol.jpg

  25/09/2012 – La moció presentada per ICV-EUiA que instava a l'Alcalde a dimitir, i va ser rebutjada, va derivar en un debat entre CiU, PSC i els ecosocialistes sobre una hipotètica alternativa de govern al Partit Popular.

  La possibilitat d’una moció de censura contra el govern de Xavier Garcia Albiol va sobrevolar ahir la sala de plens de l’Ajuntament de Badalona. Arran de la moció presentada per ICV-EUiA que demanava la dimissió de l’alcalde pel procés judicial derivat dels fullets racistes, CiU va obrir la porta a una hipotètica negociació per desbancar als ‘populars’ amb PSC i els ecosocialistes, que van acollir la proposta de forma receptiva, però amb prudència.

   

  El plantejament de la coalició d’esquerres instava a Garcia Albiol a dimitir mentre durés el judici reobert per l’Audiència fa uns 10 dies, amb objecte de no tacar el nom de la ciutat. La incompareixença al Ple de la regidora Asunción Garcia (ICV-EUiA) per motius de salut va evitar que la moció tirés endavant, degut a que els vots afirmatius de PSC i ICV-EUiA empataven amb els negatius del PP, mentre que CiU s’abstenia, i, en cas d’empat, va decidir el vot de qualitat de l’Alcalde.

   

  La ‘sorpresa’ va arribar durant la intervenció del líder convergent, Ferran Falcó, que anuncià l’abstenció al·legant que la moció dóna a Garcia Albiol un altre motiu per potenciar el seu “victimisme” i beneficiar-se mediàticament. “La verdadera qüestió”, afirmà Falcó, “està en si ICV-EUiA seria capaç d’asseure’s a negociar una alternativa de govern seriosa”. “Si pensem fer-ho, hem de fer-ho bé. Serà difícil i governar amb aquesta conjuntura econòmica és una patata calenta, però ens podem asseure a dialogar”, va emfatitzar Falcó. 

   

  Segons el cap socialista, Jordi Serra, “l’alternativa al govern ‘popular’ i les seves polítiques existeix”, però, “si es vol fer, s’ha de pensar i estar segurs”. Iniciativa-EUiA va acceptar la proposta i el primer edil de la coalició, Carles Sagués, assegurà que la postura del seu grup és “recolzar qualsevol plantejament de govern que no sigui la del Partit Popular”, tal i com explicaven després de les eleccions de 2011.

   

  Per la seva part, el batlle Garcia Albiol adoptà una postura de tranquil·litat davant del debat creat de forma inesperada i animà a l’oposició a tirar endavant la moció de censura. “És totalment legítim. Si és el que volen, els 11 regidors del PP tornarem a fer oposició fins les properes eleccions”, indicà el ‘popular’. La seva intervenció, no obstant, també va recordar que, el seu, fou el partit més votat el maig de 2011 per promoure un “canvi”, i que treure’l de l’Ajuntament seria tornar a la “dinàmica” del passat.

   

  La incògnita ara és si la proposta madurarà en el sí dels tres grups municipals, o si quedarà enlaire com un avís del canvi de ruta en el mapa polític de CiU cap a un distanciament respecte del PP. En qualsevol cas, i per la seva part, Iniciativa-EUiA tornarà a presentar a l’octubre la moció per instar a Albiol a dimitir; llavors, amb els tres regidors a la sala, tot indica que el discutit plantejament, i sempre i quan la federació nacionalista es torni a abstenir, serà aprovat.