La pressió policial a La Mina desplaça part de la venda de drogues a Sant Roc

  0
  11
  a94f39a4-2b0e-49f1-a561-d5f8663ea7c7.jpg

  25/02/2016 – La situació convulsa a La Mina ha fet marxat molts venedors i ha activat un punt de venda situat entre Sant Roc i Sant Adrià.

  La mort d’un jove a finals de gener i l’enfrontament entre clans gitanos que ha provocat l’èxode de centenars de persones, també a Sant Roc, durant les darreres setmanes, van caure sobre La Mina enmig d’una situació convulsa que no ha millorat des de llavors. El barri adrianenc venia de viure l’operació antidroga més gran efectuada pels Mossos d’Esquadra a finals de novembre. Un operatiu que va tenir continuïtat pocs dies després de la mort del jove ‘baltasar’ al Port Olímpic i que va fer augmentar el nombre de detinguts fins als 120, amb desenes d’ells empresonats. Un cop molt dur al principal mercat de la droga barcelonès.

   

  Arran de l’enfrontament entre famílies, la policia catalana, a més, va activar un dispositiu especial de vigilància que ha mantingut tots els focus posats sobre La Mina i ha exercit una pressió diària que no s’havia vist mai. Fins i tot la Policia Nacional va entrar sense previ avís entre els inconfusibles blocs blancs per culminar una operació que venia des de Saragossa, ni més ni menys. “Estan actuant fort. Han marxat molts venedors de droga. Serà temporal i tornaran si les mesures no van més enllà, però ara per ara la venda ha baixat molt”, expliquen veïns del barri de Sant Adrià. Momentani o no, el fet és que la Mina viu aquests dies els nivells de venda d’estupefaents més baixos en molt de temps, però, malauradament, si l’aigua no surt per un forat, ha de sortir per un altre.

   

  Tancada o semitancada l’aixeta de la Mina, els toxicòmans procedents de Badalona apuren el viatge en tramvia uns minuts més i baixen a la frontera entre Sant Adrià i Badalona. Allà, al llindar del barri de Sant Roc, expliquen fonts adrianenques, s’ha experimentat un augment del tràfic de drogues degut a la proliferació d’un punt concret de venda d’heroïna. “És un punt molt calent aquestes darreres setmanes”, diuen des de la localitat del Besòs. Fonts badalonines admeten que s’ha detectat aquest increment del tràfic, que afecta tant Badalona com Sant adrià. “No és alarmant però sí significatiu”. En qualsevol cas, matisen, es tracta d’un efecte de metàstasi que s’està estenent des de la Mina, però no només cap al Barcelonès Nord, també cap a Barcelona.

   

  La situació ha derivat en una major presència de toxicòmans als carrers dels barris propers. Una furgoneta del serveis de la Generalitat estableix cada tarda una base sota el pont de la C-31, a la frontera entre els dos municipis, on els consumidors poden anar a punxar-se. És una sala de venopunció mòbil que sempre ha estat present, indiquen des de Badalona, però que ara ha reforçat la seva presència. La tasca del vehicle suavitza l’impacte, però no pot absorbir-ho tot. Alguns toxicòmans opten per trobar algun racó al carrer, i això ha alarmat darrerament el veïnat adrianenc i ha fet notar a Sant Roc l’augment de xeringues a la via pública, sobretot als punts propers a la C-31. “No és alarmant però sí ho hem notat, sobretot sota l’autopista i a cotxes abandonats”, diuen des de l’Associació de Veïns de Sant Roc.

   

  Les administracions asseguren estar-hi a sobre. En plural. Fonts municipals expliquen que s’està duent a terme una coordinació amb Sant Adrià i Santa Coloma, al voltant d’una mesa de drogues on també hi són presents les policies. Les grans operacions policials a la Mina podien derivar en una fluctuació del tràfic cap a altres barris o ciutats properes, però això és un fenomen que la policia catalana ja estava preparada per afrontar. Al marge d’afirmar que qualsevol actuació sobre el territori es duu en coordinació amb els municipis implicats i les seves policies, des de Mossos han preferit no desvetllat cap detall sobre el possible seguiment del punt de droga enfortit a Sant Roc.