La Sindicatura veu errors en el tancament del romanent de tresoreria de Badalona del 2009

  0
  27

  05/09/2013 – La Sindicatura de Comptes ha emès un informe que afirma que l'Ajuntament va calcular "una situació pressupostària més favorable que la que realment existia".

  La Sindicatura de Comptes ha emès un informe en el que assegura que l’Ajuntament de Badalona va concloure el curs econòmic de 2009 amb un romanent de tresoreria de 51,39 milions d’euros negatius. Aquell any, el govern municipal havia presentat un tancament que declarava un romanent de -15,76 milions, és a dir, tres vegades superior, calcul que suposava “una situació pressupostària més favorable que la que realment existia", segons l’ens fiscalitzador.

   

  L'informe determina que l'Ajuntament no va aplicar correctament "determinats criteris comptables" i que hi ha "debilitats en els procediments de control i fiscalització interna". A les conclusions de l’anàlisi, la Sindicatura recomana al Consistori que revisi els procediments administratius i els criteris comptables que aplica i recomana reforçar el personal encarregat d’aquestes tasques.

   

  El govern local va interposar una sèrie d’al·legacions a la Sindicatura, el passat juny, argumentant “que els criteris comptables seguits han estat en tot moment els de la vigent instrucció de comptabilitat, intentant sempre respectar la imatge fidel de l’entitat i, en general, aplicant aquells encaminats a l’obtenció de magnituds com el romanent de tresoreria, que reflecteix la realitat existent”. Així mateix, va demanar la nul·litat de l’informe. En aquest sentit, el PSC badaloní, que llavors governava la ciutat en coalició amb CiU i ERC, ha recolzat les al·legacions de l’actual Ajuntament i ha recordat que els procediments “són totalment tècnics, i les discrepàncies que puguin existir entre els serveis de comptabilitat minicipal i la Sindicatura de Comptes tenen a veure amb les discrepàncies que existeixen en el mon de la comptabilitat pública”.

   

  El president del grup municipal d’ICV-EUiA, Carles Sagués, ha rebutjat “l’actitud irresponsable del govern del PP” per defensar els comptes públics davant del síndic, i “alhora critica de cara a l’opinió pública”. En qualsevol cas, la coalició manifesta que “la ciutadania té dret a saber quins comptes té l’Ajuntament de Badalona, sense maquillatges ni trampes, i per això la transparència i l’accés a la informació amb mecanismes de participació ciutadana són imprescindibles per a un control social i democràtic de la política”.