L’Audiència de Barcelona reobre el cas del 12-O contra els sis regidors de Badalona

  0
  39
  20161026_093325.jpg

  03/05/2017 – Accepta el recurs interposat per la Fiscalia després que el jutge d'instrucció nº 4 de Badalona arxivés el cas a principis d'any.

  L'Audiència de Barcelona ha reobert la causa contra els sis regidors de Badalona acusats d'haver desobeït la justícia i haver obert l'Ajuntament el passat 12 d'Octubre de 2016. La sala ha estimat un recurs de la Fiscalia contra l'arxiu inicial del cas, que va acordar el jutjat d'instrucció número 4 de Badalona, en considerar que els fets del 12-O responien més a una 'performance' que no pas a un cas de desobediència.

   

  La Fiscalia, però, va demanar reobrir el cas en fer una interpretació diferent dels fets perquè entenia que els regidors "van fer tot el que estava a les seves mans" per desobeir l'ordre judicial que els prohibia obrir l'Ajuntament de manera "expressa, clara i terminant". Ara l'Audiència de Barcelona li ha donat la raó, deixant sense efecte l'arxiu i tornant el cas a la fase d'instrucció.

   

  L'Audiència, després d'analitzar la valoració del jutge badaloní, afirma no poder ratificar el sobreseïment lliure de la causa perquè, argumenta, els regidors van “desatendre” l'ordre de no obrir les dependències municipals i van dur a terme “activitats administratives”.

   

  El tribunal considera que “l'entrada en si mateixa o la via d'accés” al Viver aquell 12-O no “resulta essencial”, però sí ho és si la “presència a l'interior es traduïa amb posterioritat en alguna actuació administrativa”. En aquest sentit, subratlla que “els regidors investigats van auxiliar diferents persones a omplir instàncies destinades a l'Ajuntament […] que figuraven segellades al dia següent, 13/10/2016”. “Es van omplir nombrosos impresos propis de l'ens consistorial”, conclou l'Audiència.

   

  Pel que fa al concepte de 'performance' que el jutjat d'instrucció nº 4 va realitzar per descriure l'actuació dels regidors, el tribunal assenyala que no ho és pas, atès que el concepte 'performance' refereix “quelcom que implica certa dosi d'improvisació”, segons la RAE, i que els representants del govern eren “coneixedors de que no incidirien en cap conducta delictiva, l'abast de la qual tindrien ben present i calculada per a no incórrer en ella”.

   

  Els sis regidors s'han expressat a través de les xarxes socials i han tornat a mostrar indignació per la judicialització de la política. Es mostren tranquils i, en paraules del primer tinent d'alcalde i alcalde accidental el 12-O, Oriol Lladó, defensaran “on calgui” la seva actuació.