L’entorn del Monestir de Sant Jeroni recupera la producció vitivinícola

    0
    26
    plantacio.jpg

    05/04/2017 – La Sargantana impulsa un projecte de plantació de vinyes que donarà els seus primers fruits el 2020 amb un vi blanc de malvasia.

    El Monestir de Sant Jeroni és un dels enclavaments amb més importància històrica i patrimonial de Badalona. Les parets de l'edifici guarden 600 anys de moments amb reconeixement, i el seu entorn natural, la Vall de Betlem, no n'és pas alié. Als terrenys de Sant Jeroni reposen, entre d'altres singularitats, més de 600 anys de producció de vi. Un passat agrícola que es va perdre que la Cooperativa La Sargantana vol evocar amb una iniciativa ambiciosa.

     

    L'entitat va donar el passat cap de setmana el tret de sortida a un projecte vitivinícola que pretén recuperar les vinyes de les terres del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra. La jornada va aplegar un centenar de persones, entre elles diverses persones del món del vi, que es van trobar per participar en la plantació dels primers ceps que ompliran la nova vinya. Seran un total de 1.000 ceps de malvasia blanca aquest primer any.

     

    La Sargantana desenvoluparà la seva activitat en unes quasi tres hectàrees de terreny, llogades durant 25 anys. De moment, tenen permís per plantar 1,25 de les tres, i en aquesta primera campanya ocuparan 0,5 hectàrees. Els propers mesos esperen rebre l'autorització de la Generalitat per fer extensiva la vinya a la resta del sòl. Aquest dissabte cap de setmana hauran acabat de plantar les 1.000 primeres, i, quan estiguin tots els permisos en ordre i la matèria prima encarregada, esperen arribar a cultivar entre 6.000 i 7.000 ceps.

     

    El primer vi de malvasia, l'any 2020

    La primera anyada que doni vi, uns 2.000 litres aproximadament, podria ser la del 2020, quan la vinya ja estarà preparada per produir el vi blanc de la malvasia. Una varietat que han escollit perquè és la primera que han identificat als documents i cròniques històriques que guarda el monestir, detalla la sumiller de La Sargantana, Anna Abellan. “Als arxius antics, els monjos parlaven de vi grec, i la malvasia és la varietat grega que va portar a Catalunya Roger de Flor”.

     

    En les properes campanyes, tot i que la malvasia serà sempre la protagonista del projecte, esperen introduir altres varietats més pròpies de la zona. En aquest sentit, i en sintonia amb l'entorn, Abellan espera que s'accepti la zona de cultiu de Sant Jeroni com a part de la DO Alella, uns tràmits que podrien arribar a bon port les properes setmanes.

     

    La sumiller de La Sargantana, Anna Abellan, explica que aquesta iniciativa permetrà “produir un dels pocs vins de Monestir que existeixen a Catalunya”. Per engegar aquesta iniciativa han contactat amb moltes persones coneixedores del sector de l'enologia, tant de l'entorn com del Penedès, on la malvasia és més abundant.

     

    La primera jornada de plantació, tot i que alterada per les pluges del cap de setmana, va ser oberta al públic. Atès l'estat humit del terreny, només es van poder plantar una vintena de ceps, per poder donar inici de forma comunitària a aquest projecte. Durant aquests dies s'estan acabant de plantar la resta de ceps preparats. D'altra banda, La Sargantana planteja dur a terme altres activitats obertes relacionades amb la vinya de Sant Jeroni per tal de donar a conèixer la iniciativa i captar l'atenció de futurs col·laboradors que vulguin aportar la seva experiència i coneixement.