L’entrada en servei del CAP del Gorg permetrà millorar l’atenció sanitària a Sant Roc

    0
    61

    Amb poc soroll, després d’anys d’espera i retards, dilluns, 16 de desembre, per fi va obrir el Centre d’Assistència Primària (CAP) del Gorg de Badalona, situat a la plaça dels Mestres Maria Rosquellas i Joan Rotger (que van ser els mestres de les escoles de nenes i de nens, respectivament de la Cros). Tal com estava previst en el mapa d’atenció sanitària de la zona, el nou equipament de salut primària atendrà part de la població adulta (majors de 15 anys) que fins ara es visitava al CAP Sant Roc. Des de dilluns dona servei a gairebé 9.000 usuaris, que viuen al nou  barri del Gorg i que pertanyen a domicili i estructuració de l’administració  de salut a l’Equip d’Atenció Primària El Gorg. De moment, però, la població menor de quinze anys del barri del Gorg (1.261) hauran de ser atesos encara al CAP de Sant Roc donat que és l’espai on està ubicat l’equip de pediatria territorial que dona cobertura a tota aquesta zona. Aquesta decisió ha generat malestar en la zona, perquè en el pla funcional inicial exposat es preveia un total de 24 consultes amb medecina general, pediatria, odontologia i infermeria. L’espai també havia de fomentar la salut comunitària, formació i educació en la salut. Però conforme ha anat passant el temps, sembla que ha anat decaient situar consultes de pediatria, fet que ha generat malestar, però barrejat amb l’alegria general del barri i l’avaluació conforme es vagi desenvolupant.

    Un edifici sostenible 

    El nou CAP El Gorg, gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS), és un edifici de nova construcció de planta baixa més quatre plantes, amb una superfície útil total de 1.167 m². En la  planta baixa  hi ha el servei d’atenció continuada, d’extraccions, el taulell administratiu i magatzems. La primera planta acull 4 consultes, despatxos, aula sanitària i sala de reunions. La segona planta  inclou 8 consultes i magatzems. La tercera planta també acull 10 consultes, una d’elles amb equipament odontològic. I la quarta  planta és per a ús restringit per als professionals, amb espai per als  vestidors, sales de descans i espais tècnics. La construcció del CAP El Gorg ha requerit una inversió final de 4,2 milions d’euros i destaca pel seu compromís amb la sostenibilitat. El centre està equipat amb plaques fotovoltaiques i un sistema d’aerotèrmia, que contribueixen a reduir el consum energètic i minimitzen l’impacte ambiental. El preu de l’adquidicació inicial va ser la meitat, fet que va provocar la fallida de la primera empresa que va guanyar l’adjudicació.

    Continuïtat en l’atenció pel mateix equip mèdic de Sant Roc

    Amb l’obertura del nou centre,  les persones usuàries que a partir d’ara es visitaran al CAP El Gorg –que ja han rebut una carta i un SMS informatiu- seran atesos pel mateix equip de professionals sanitaris que fins ara els atenia a Sant Roc, per garantir una transició fluida i mantenir la qualitat assistencial. L’horari d’atenció del nou dispositiu serà l’habitual en els centres de primària de la zona: de dilluns a divendres, de 8 a 20 hores.

    Projecte presentat el setembre de 2017

    Va ser el  setembre de 2017 quan el llavors conseller de Salut Toni Comín va anuncir el projecte del  CAP del Gorg,  amb l’alcaldessa Dolors  Sabater. Les obres es van iniciar, però l’empresa adjudicatària va fer fallida i es van reprendre després de gestionar una nou  licitació. A la demanda de més de deu anys, i es va sumar un retard de tres més respecte de la data prevista. L’actuació es va reprendre a finals del 2023.

    El CAP de Sant Roc acollia fins el passat dilluns dues ABS: Badalona4 Gorg que dona atenció a una població superior als 12.000 habitants, i Badalona5 Sant Roc,  que aten gairebé 19.000 persones. Les poblacions de les dues ABS presenten realitats socials molt diferenciades i estan ubicades en un mateix espai, amb els professionals que atenen a les dues àrees poblacionals. Els espais del CAP de Sant Roc es van declarar totalment  insuficients per atendre la població de les dues ABS amb la qualitat adequada, ja que la falta d’espai dificulta la posada en marxa de serveis de cartera avançada, així com la possibilitat d’ampliar els equips de professionals. Estava previst històricament que l’esponjament del CAP Sant Roc havia de permetre dur a terme actuacions d’adequació d’espais i plantilla immediates, amb una reforma integral de l’ambulatori de Sant Roc que s’impulsaria quan acabi la construcció del Gorg.

    Primer equipament essencial en marxa, ara tocaria dotar el barri de l’escola

    El CAP és el primer servei essencial que entra en funcionament en aquest nou barri, que inicialment tenia assignats diferents espais en els interblocs per a implementar equipaments. La construcció d’un altre equipament clau per donar resposta a un servei bàsic,  com l’educació, també acumula retards. L’Escola Badalona Port que acull les necessitats educatives de la zona funciona provisionalment des de fa anys en barracots.  Hi ha el projecte de construir una nova escola. Per poder -la fer cal descontaminar el terreny assignat i aquesta licitació està en marxa.

     

     

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí