Les parets tenen memòria: rajoles de ceràmica per recordar els carrers de Badalona

    0
    257

    El projecte busca vincular els records de la gent gran amb la ciutat a través d’una ruta històrica

    El projecte ‘Les parets tenen memòria’ està protagonitzat per dotze persones grans guiades per professionals que han traçat una ruta històrica pel barri del Centre de Badalona a través de dotze rajoles amb el seu record de cadascun dels indrets. A més, cadascuna d’aquestes rajoles anirà acompanyada d’un QR amb el qual es podrà descarregar un àudio gravat per la persona que ha escollit aquell punt. En ell hi explica el que significa per ell l’indret triat i els records que hi té. La identitat d’aquestes persones es veu afectada quan es pateix soledat i pèrdua de la memòria. El procés de fer les rajoles vol ser un incentiu per recuperar aquesta identitat.

    “No només participen les persones que ho han fet, també les que veuren les rajoles pel carrer”

    La gent gran va ser un dels col·lectius més afectats durant la pandèmia. La por els ha aïllat a les seves cases i centres, i en molts casos han desaparegut dels carrers, provocant un agreujament de problemes físics o emocionals, com la depressió. Fins i tot, aquest aïllament ha ocasionat problemes cognitius, havent aparegut o empitjorat la pèrdua de memòria. En Martín García, juntament amb l’Estefanía Vara, han liderat el projecte. “Volíem veure com des de l’art podíem ajudar al col·lectiu de la gent gran, qui ho ha passat pitjor durant la pandèmia”.

    Un procés per recuperar la memòria

    Martín assenyala que “una de les claus del projecte és el fet que sigui un procés que ajudi a recuperar la memòria. No només participen les persones que ho han fet, sinó que en aquest projecte també es veuran implicades totes les persones que vegis aquestes rajoles pel carrer”. La importància de la memòria individual s’hi veu sumada amb l’interès del projecte cap a la memòria col·lectiva al recordar uns temps passats que tots els badalonins van viure.

    “Volíem veure com des de l’art podem ajudar al col·lectiu de la gent gran”

    Les fases del projecte

    El projecte va començar l’última setmana de febrer de 2021 i acabarà amb la col·locació als carrers de les peces creades. Des del seu inici va estar plantejat en quatre fases. En primer lloc, passejar pels carrers del centre de Badalona en grups petits de dues o tres persones per a activar la memòria i el cos. La segona fase va consistir en una sèrie de tallers de Narrativa per passar el record a un escrit concret. La tercera fase eren tallers de dibuix per a traspassar a imatges el record triat. Després uns tallers de ceràmica per a convertir el text i les imatges creades, en rajoles ceràmiques que seran les que es col·locaran als carrers.

    Seguidament, es van fer unes sessions de gravació dels àudios i disseny dramatúrgic de les peces amb els protagonistes. Un cop fetes les 12 peces es podran col·locar als carrers. Actualment, es troben en aquest punt negociant amb l’Ajuntament, que serà el moment de posar en marxa la darrera fase del projecte.

    El recorregut

    En el recorregut podem veure com s’inicia des de la plaça de la Constitució, baixa fins a la Platja dels Pescadors, recorre tot el Passeig Marítim i, finalment, travessa la via del tren fins a prop de Roca i Pi. Cadascun dels punts representa el record individual d’un dels participants en el projecte, però també un record de tots els badalonins.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí