Reportatge: Les tempestes evidencien les carències de l’edifici dels jutjats del carrer Prim de Badalona

  0
  189

  Alguns treballadors posen de manifest els problemes de goteres i l’estat deplorable de l’edifici en obres

  Les pluges que han tingut lloc el darrer mes han evidenciat, un cop més, els problemes de construcció de l’edifici judicial del número 32 del carrer Prim. Goteres i tolls d’aigua han omplert l’edifici judicial més important de Badalona. “Cada cop que hi ha tempesta es forma un bassal d’aigua al mig del despatx d’un dels jutges d’instrucció” assegura un dels treballadors. A més, ja fa un parell d’anys que hi ha col·locada una xarxa al voltant de l’edifici, perquè queien lloses directament a la borera del carrer.

  “Cada cop que hi ha tempesta es forma un bassal d’aigua al despatx d’un dels jutges d’instrucció”

  Les filtracions no són l’únic problema del centre, la falta d’espai és evident en un edifici que acull les necessitats jurídiques de Badalona, Sant Adrià i Santa Coloma. Durant la pandèmia, quan s’havia de prendre declaració, per tal de complir amb la distància de seguretat els treballadors havien de fer torns. Mentre un prenia declaració, l’altre restava a l’espera fora. Cal recordar que estem parlant en tot moment d’un edifici judicial important a Catalunya per trobar-se en una de les zones més conflictives del territori. Soledad Martínez, delegada de prevenció de la STAJ, assenyala que “ja hi va haver goteres des del primer moment. “Tres anys més tard de la seva construcció en una tempesta es van mullar molts procediments i van haver de contractar una empresa que els assequés i recuperés” assegura Martínez.

  “Durant la pandèmia, els treballadors havien de fer torns per mantenir la distància de seguretat”

  Actualment, l’edifici està en obres des de fa quatre mesos. Un procés que hauria d’haver començat fa 4 anys quan el 2018 el Departament de Justícia va encarregar a una empresa la reparació de l’edifici actual. Segons el Sindicat de Treballadors de l’Administració de Justícia de Catalunya (STAJ), en aquell moment van tenir una reunió amb el Departament que asseguraven que les obres durarien vint mesos. Després que aquesta primera empresa es retirés en l’últim moment, l’actual ja és la tercera companyia que accepta el projecte. Les obres consisteixen en la reparació de les parets i l’interior, convertint-lo en un espai diàfan, i l’aire condicionat. Les obres actuals a la primera planta, on s’ubica violència domèstica, els han obligat a traslladar-se a uns mòduls a un solar al costat.

  Encara que totes les parts implicades estan a favor de les obres actuals, el STAJ ho veu com a una solució a curt termini. El 2010, les queixes van fer repensar el model actual al Departament Judicial, en el qual hi ha tres edificis judicials repartits per Badalona. Fixant-se en altres ciutats com Barcelona, van redactar un projecte de nou equipament que havia de concentrar en un únic emplaçament tots els òrgans judicials. L’acord a tres part que van tenir el Departament de Justícia, l’Ajuntament i el Corte Inglés volia concentrar les tres seus en un nou edifici. La construcció tenia previst construir l’edifici i el Corte Inglés al solar on hi havia l’antiga fàbrica Can Llamas. A causa de l’exigència del centre comercial a que es construís una sortida de l’autopista just al costat, finalment l’acord no va tirar endavant. Per una cosa o per altra, 12 anys més tard seguim exactament igual.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí