L’esquerra, predisposada a desbancar el PP d’un Albiol que s’enroca en la seva majoria simple

  0
  IMG_1840.JPG

  25/05/2015 – Els quatre partits cridats a pactar i bastir un govern alternatiu d'esquerres es mostren predisposats a negociar; Albiol avisa que "si no es respecta la voluntat dels veïns, la ciutat pagarà les conseqüències".

  Una de les primeres reaccions als resultats de la nit electoral d’ahir va ser la del candidat del PP, Xavier Garcia Albiol, que, tot i aconseguir més suport que al 2011, se sabia guanyador a mitges. Tot i tornar a ser la llista més votada, els ‘populars’ tenen clar que revalidar l’alcaldia serà una missió quasi impossible i que, a més, no és a les seves mans. “Hem guanyat i hem crescut tot i la situació general del partit arreu, però la llei electoral és injusta i hem perdut un regidor”. Albiol sap perfectament que els seus rivals faran tot el possible per desbancar-lo i va sortir ahir a parlar en públic a la defensiva, amb  una actitud que ja va adoptar durant l’intent de la moció de censura i que ha repetit durant la campanya: “Badalona no pot estar en mans de quatre partits perdedors. Si no es respecta la voluntat dels veïns, la ciutat pagarà les conseqüències”. Garcia Albiol va afirmar que se n’anaven a dormir “tristos però amb la cara ben alta”. “Hem donat exemple de com es governa una ciutat en les pitjors condicions econòmiques”, va sentenciar, en una frase que quasi sonava a comiat.

   

  Pitjors eren els ànims a la parròquia socialista de Badalona, un dels clars perdedors de la nit. Després de passar de nou a quatre regidors i quedar relegats a tercera força de la ciutat, el PSC afirmava ahir que era una nit “molt trista” i que els resultats estan molt per sota de l’esperat. L’únic aspecte positiu que van destacar és que la ciutat dóna símptomes clars de voler un canvi al PP, i que es treballarà per poder articular aquest canvi.

   

  A les antípodes es trobaven ahir els membres de Guanyem Badalona en Comú, amb seu electoral a un restaurant de la Rambla, on van allargar la festa de celebració fins a ben entrada la matinada. Eufòrics per un resultat que molt poca gent s’esperava, la candidatura encapçalada per Dolors Sabater podria tenir la clau de l’alcaldia si les negociacions a quatre prosperen. La cap de llista veu possible “un lideratge i canvi fort a la ciutat” i “no caure en l’error de fa quatre anys”. “Sense renunciar als principis bàsics del nostre projecte, estem disposats a fer el que calgui per liderar el canvi”.

   

  El republicà Oriol Lladó, triomfador de la nit després de Guanyem, va afirmar ahir que s’acaba una etapa negativa a la ciutat i comença “una nova Badalona” que passa “per un govern alternatiu” amb “forces que plantegen una regeneració”. Sobre el possible pacte a quatre, el líder d’ERC considera que “hi ha molts punts de trobada” i que seran capaços d’arribar a un acord.

   

  “El nostre resultat és una barreja de factura de plats trencats per moltes bandes. Hem treballat per Badalona però no hem tingut premi”. Es mostrava decebut pels resultats ahir l’alcaldable de CiU, Ferran Falcó, que va felicitar “sincerament” els partits que han guanyat regidors però també considera que hi ha “massa soroll i una voluntat de trencar amb els qui” són considerats “de sempre”. D’altra banda, creu que s’acaba “l’etapa de l’alcalde” i “en comença una altra”. L’altra de l’oposició castigat, tot i que en menor mesura ICV-EUiA, celebra “l’entrada de forces d’esquerra” a l’Ajuntament i té clar que “és possible fer fora Xavier Garcia Albiol de l'Ajuntament". El candidat ecosocialista, Àlex Mañas, es compromet a fer “tot el que calgui” per bastir “un govern d'esquerres alternatiu al del Partit Popular".