L’excavació del lateral de la C-31 fa replantejar el passat romà de Badalona

  0
  portada.jpg

  24/02/2017 – Els darrers dies han aparegut dos mosaics més a una nova domus excavada, i no es descarten més troballes.

  Fa pràcticament un any, quan l'inici d'obres del lateral de la C-31 s'ajornava un cop més, els veïns s'enduien les mans al cap i revivien la mateixa història de sempre. El projecte tenia pressupost, estava licitat i adjudicat, tot semblava a punt, però abans s'havia de dur a terme una excavació arqueològica. De motiu d'enuig que només havia de durar uns mesos, els treballs d'exploració s'han anat dilatant fins a convertir-se en una de les excavacions actives més grans i més riques que ha viscut Catalunya els darrers anys.

   

  La sorpresa va saltar fa unes setmanes, quan les autoritats anunciaven la troballa d'elements significatius, 200 rases de vinya i, sobretot, un mosaic de marbre de destacada bellesa artística i tradició itàlica molt ben conservat. Indicis que aquests darrers dies han seguit creixent i als quals se'ls hi ha de sumar noves troballes, entre elles un segon mosaic que retraten dos peixos encarats i decorat amb peces de marbre, d'una banda, i un tercer, amb una flor de sis puntes. “És un mosaic de molt nivell adquisitiu”, explica la Clara Forn, una de les arqueòlogues de les obres.

   

  L'estudi continua i ho farà fins a finals del mes de març, quan està previst que els treballs concloguin. Ja s'han explorat tres dels quatre sectors en els quals estava dividit tot el terreny a excavar. El quart, però, és el més gran i els responsables són conscients que encara poden trobar més elements significatius les darreres setmanes: “A mesura que avancem, es van obrint nous interrogants”, assegura Forn.

   

  De fet, en aquest darrer tram s'ha trobat una nova domus i fins a una desena d'habitacions que serien de classes socials riques de l'època, on encara es perceben pintures i estucats a les parets. Tot i que hi ha diferències entre les primeres troballes, on es va veure el primer dels mosaics, que romania a una habitació cinc vegades més gran que les darreres estances que s'estan excavant, aquestes darreres cases també projecten símbols d'abundància i riquesa, concentrada en un espai més reduït. En qualsevol cas, diu l'arqueòloga, aquesta excavació, a falta de finalitzar, ja ha trencat, o com a mínim variat, les hipòtesi que fins ara es tenien de Baetulo.

   

  Una vila més gran, rica i vinícola

   

  Per començar, era una vila amb més riquesa dels què es creia. Tot i no ser una de les ciutats importants de la zona, queda palès pels domus trobats i les seves decoracions que l'antiga Badalona era punt de residència de famílies amb important poder adquisitiu. També que era un dels enclavaments de major producció vinícola de Laietània. “Ja sabíem que a Badalona s'embotellava, però les rases de vinya ens diuen que també es produïa el vi aquí. El paisatge de Baetulo estava molt lligat a la vinya”, explica Forn.

   

  Hem tingut sort perquè els resultats són molt importants per conèixer millor la ciutat i replantejar les hipòtesis que teníem fins ara”. La creença era que la població romana acabava al límit de la C-31, on mor el barri de Dalt la Vila, però el fet d'haver trobat més cases i un tram de 'cardo maximus' a l'altra banda de l'autopista deixa clar que la ciutat podria continuar turó a munt en direcció Bufalà i que és més gran del què s'havia documentat les darreres dècades.

   

  No obstant, això de moment no se sabrà perquè no es podrà continuar excavant més enllà del radi de les obres del lateral. “Si no hi ha més obres, no s'excavarà més. No està previst demanar més permisos perquè algú hauria de pagar els treballs. Fer aquestes excavacions preventives és una sort”, lamenta l'arqueòloga. Un cop acabin aquests treballs, s'engegarà un estudi que s'estendrà uns dos anys per analitzar minuciosament tot el que s'ha trobat i així poder continuar donant-li forma al passat de Baetulo.

   

  L'excavació tornarà a ser tapada

   

  La pregunta que molta gent es planteja: “I ara, què?”. El següent pas serà protegir tota l'excavació per poder tornar a tapar les troballes i començar les obres del lateral de la C-31. De fet, de forma simultània a l'exploració del quart sector, es començaran a reblir les restes i a consolidar les estructures més dèbils. D'aquesta forma, tot es taparà amb una tela geotèxtil per després abocar grava i, finalment, les sorres.

   

  Els únics elements que seran traslladats, probablement, seran els mosaics trobats. “Normalment no s'arrenquen peces del conjunt arqueològic, però aquesta excavació rarament es tornarà a destapar, com a mínim a curt o mig termini”, avisa Clara Forn. En aquest sentit, la idea inicial seria poder 'salvar els tres mosaics trobats -fins ara-.

   

  El primer, descobert a una de les primeres domus analitzades, perfectament conservat i probablement importat d'Itàlia, pertanyent a una família de l'elit de la zona. El segon i el tercer, trobats fa pocs dies a la mateixa habitació del darrer sector de l'excavació, són dos motius decoratius amb dos peixos encarats, d'una banda, i un altre amb una flor de sis puntes i elements geomètrics. També s'han trobat pintures i decorats a les parets, als quals se'ls hi faran comprovacions per saber si es poden traslladar també, tot i que inicialment sembla complicat.

   

  L'equip de persones que treballa a l'excavació ha anat en augment amb el pas de les setmanes i a mesura que es trobaven estructures significatives que calia explorar més profundament. A dia d'avui, hi ha quasi una vintena de persones realitzant tasques arqueològiques, “un número molt alt per a una excavació”, admet Forn. El pressupost inicial de licitació dels treballs arqueològics va ser d'uns 300.000 euros.

   

  Les obres del lateral començaran a l'abril

   

  La revolució arqueològica que viu aquests dies Badalona no variarà més els terminis d'execució de les obres del lateral de la C-31, afirma Clara Forn. El límit de l'excavació està fixat el darrer dia de març, i els treballs avancen a ritme suficient com per creure que així serà. Aquests dies, l'equip ja comença a iniciar els treballs per protegir les restes que posteriorment seran tapades. A excepció d'una gran sorpresa, al mes d'abril es podran començar les tasques per construir el vial.

   

  Recordem que la construcció del tram de lateral entre President Companys i Coll i Pujol correrà a càrrec de l'empresa Dragados i té un pressupost de quasi tres milions d'euros. Un cop iniciades, les obres haurien de tenir una durada aproximada d'uns 10 mesos.